Poimandres

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poimandres
Ποιμάνδρες
Alkuperäisteos
Kirjailija tuntematon
Kieli muinaiskreikka
Genre filosofia
Julkaistu 100–200-luku (?)
Sarja: Corpus Hermeticum
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Poimandres (m.kreik. Ποιμάνδρες, lat. Poemandres, myös Pimandris, Poemander tai Pimander), on eräs osa Corpus Hermeticumia, säilynyttä osaa hermetistisestä tekstikokoelmasta Hermetica. Se esiintyy usein kokoelman ensimmäisenä kirjana.

Nimen on arveltu tarkoittavan ”Ihmisten paimenta" tai "ihmis-paimenta”; ποιμήν (paimen) ἀνήρ (ihminen). Hiljattain on kuitenkin osoitettu etymologisissa tutkimuksissa, että nimi tulee ennemminkin egyptiläisestä sanonnasta ”Peime-nte-rê” eli Ra’n viisaus tai ymmärrys.[1]

Poimandres on alun perin kirjoitettu kreikaksi. Teksti kertoo, että ihmisen sielun päämääränä on jumalallistuminen, ja tämä päämäärä voidaan saavuttaa vain oikean tiedon avulla. Saatuaan initiaation eli vihkimyksen, ihminen voi aloittaa sielunvaelluksen kohti jumalallistumista. Tiedon saavuttaminen vaatii työtä ja erilaisten rituaalien suorittamista.[2]

Poimandres on kirjoituksessa jonkinlaisen jumaluuden tai jumalan ominaisuuden nimitys:

»Ja minä sanoin, ”Kuka sinä olet?”
Hän sanoi: ”Minä olen Ihmis-Paimen (Poimandres), Korkeimman Mieli; minä tiedän mitä sinä haluat, ja olen aina sinun kanssasi.”»

Nimi Poimandres esiintyy myös muissa Corpus Hermeticumin teksteissä.

  1. Kane Kanerva: Hermeetikko nro. 2, s. 360. Suomentanut Kane Kanerva. Tallinna: United Force, 2013.
  2. Sohlberg, Jussi: New Age -liikkeen aatehistoriallista taustaa ja peruspiirteitä evl.fi. Arkistoitu 5.10.2006. Viitattu 16. marraskuuta 2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]