Pohjoisen taivaan alla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Pohjoisen taivaan alla”
Leevi and the Leavings
Singlen ”Pohjoisen taivaan alla” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Turkmenialainen tyttöystävä
 Julkaistu 1993
 Formaatti CD
 Levy-yhtiö Love Kustannus
muut singlet
Tikapuut taivaaseen
1991
”Pohjoisen taivaan alla”
1993
Turkmenialainen tyttöystävä
1993

Pohjoisen taivaan alla on Leevi and the Leavingsin single vuodelta 1993. Se on julkaistu studioalbumilla Turkmenialainen tyttöystävä. Kappaleen on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Gösta Sundqvist. Kappaleesta on tehty musiikkivideo.

Pohjoisen taivaan alla julkaistiin kahdella eri singlellä. Ensimmäinen single sisältää myös kappaleet ”Kuudentoista vuoden yhtäjaksoinen sade” ja ”Muurahaisten munat”, toinen puolestaan kappaleen ”Kyyhkynen ja kyykäärme”. Timo Rautiainen on tehnyt kappaleesta version, joka on julkaistu myös Melkein vieraissa -tribuuttialbumilla[1].

Nuorgam-verkkomedian Leevi and the Leavings top 40 -listauksella kappale sijoittui sijalle 17. Toimittaja Antti Lähteen mukaan kappale on ”tekstiltään niin mestarillinen, että sen musiikilliset arvot jäävät usein varsin vähälle huomiolle”. Hän kehuu kappaleen sävellystä taidokkaaksi sekä melodialtaan omaperäiseksi. Mahtipontisuudestaan huolimatta kappaleen sovitus on hänen mukaansa vähäeleinen.[2] Lähteen tulkinnan mukaan laulussa on kaksi kertojaa, suomalainen mies sekä kuivuuden maastaan ajama afrikkalainen. Sanoituksessa lama-ajan Suomea käsitellään maapalloa kohdanneiden ympäristöuhkien, kuten otsonikadon ja kuivuuden, kontekstissa. Kertojat kaipaavat jonnekin muualle, paratiisiin, jota ei välttämättä löydykään.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kukkonen, Tero: Levyarviot: Timo Rautiainen & Neljäs sektori - Sarvivuorelta Sektoriin: Vuodet 2006-2015 www.imperiumi.net. 21.5.2015. Viitattu 3.7.2016.
  2. a b Lähde, Antti: Leevi and the Leavings Top 40: #17 Pohjoisen taivaan alla (1993) Nuorgam. 16.10.2013. Viitattu 3.7.2016.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.