Poenarin linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poenarin linna
Cetatea Poenari
Poenarin linna syksyllä 2011
Poenarin linna syksyllä 2011
Sijainti Romania Arefu, Romania
Koordinaatit 45°21′13.49″N, 24°38′6.80″E
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Poenarin linna (romaniaksi Cetatea Poenari) on keskiaikainen linna Romaniassa DN7C-tien varrella, lähellä Arefun kylää. Linna on rakennettu keskeiselle paikalle kukkulan päälle, joka hallitsee Argeș-joen uomaa.


Uudelleenrakennus ja mytologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vlad III ymmärsi linnan strategisen merkityksen pääkulkureitin varrella ja ryhtyi kunnostamaan sitä sotilas- ja orjavoimin vuonna 1456. Linnan ympärille on ajan saatossa syntynyt paljon tarinoita. Kyläläisten keskuudessa liikkuu tarina Vlad III:n paosta linnasta turkkilaisten hyökätessä. Turkkilaisten joukossa oli Vladille myötämielinen sotilas, joka ampui varoitusnuolen linnan ikkunasta sisään. Arefun kylän asukkaat avustivat hänen paossa Transylvaniaan. Tarina kertoo, että Vlad III palkitsi kyseiset kyläläiset myöhemmin maalahjoituksella lähialueelta. [1] Jules Vernen kerrotaan saaneen Poenarin linnoituksesta inspiraation romaaniin Karpaattien linna[2]

Restaurointi ja nykytila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnaa ei ole juurikaan korjattu. 1960 linnaan rakennettiin 1460 askelmaa sisältävät portaat. Nykyisin sinne on asennettu myös kaiteita ja valoja turisteja varten. Sisäänpääsymaksu linnaan on alle 2 euroa. Linnan juurelle on perustettu majatalo ja ravintola.

Kuvia alueelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ENE, GEORGETA 1976: Revue des Études Sud-Est Européennes, XIV (4). Kansantarinoita Vlad Tepeksestä.
  2. http://www.adevarul.ro/actualitate/Cetatea-Poienari-adevarata-casa-Dracula_0_40796491.html Käännös romaniankielisestä artikkelista.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Poenarin linna.