Argeș (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Argeș
Joki Mihăilești-Cornetussa.
Joki Mihăilești-Cornetussa.
Alkulähde Făgărașvuoristo, Romania
Laskupaikka Tonava
Maat Romania
Pituus 350 km
Alkulähteen korkeus 2 030 m
Valuma-alue 12 600 km²

Argeș (romaniaksi [ˈard͡ʒeʃ]) on Tonavan sivujoki Etelä-Romaniassa. Joki saa alkunsa Făgărașvuoristosta, missä siihen liittyy kaksi sivujokea, Buda ja Capra. Joen yläjuoksulla sijaitsee Vidrarun pato, joka muodostaa Vidrarun tekojärven. Joki ohittaa Piteștin kaupungin ja virtaa edelleen etelään, kunnes se laskee Tonavaan Călărașin piirikunnassa, Munteniassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argeș kartalla.

Joen nimen alkuperän uskotaan tulevan Antiikin Kreikan sanasta Ὀρδησσός Ordessus, jota historioitsija Herodotos oli käyttänyt.[1] Jotkut uskovat, että nimi tulee daakialaisen hallitsijan Burebistan perustamasta Daakian pääkaupungista Argedavasta.[2]

Vesivoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argeșia ja sen sivujokia käytetään vesivoiman tuottamiseen.[3] Joen varrella on useita patoja, tekojärviä, tunneleita ja voimalaitoksia.[4] Joesta tehtyjä tekojärviä ovat Vidraru, Oiești, Cerbureni, Curtea de Argeș, Zigoneni, Merișani, Budeasa, Bascov, Pitești, Călinești, Zăvoiu, Ogrezeni ja Mihăilești.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gheorghe I. Brătianu, Une énigme et un miracle historique: le peuple roumain, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bukarest, 1989, s.138 (romaniaksi)
  2. Alexandru Madgearu: ”VI-XIII”, "Români şi pecenegi în sudul Transilvaniei", s. 117. Editura Economică. Bukarest: . ISBN 973-709-158-2. (romaniaksi)
  3. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Hidroelectoroca.ro (viitattu 30.9.2012) (englanniksi)
  4. [2] (Arkistoitu – Internet Archive) hydrop.pub.ro (viitattu 30.9.2012) (romaniaksi)
  5. [3] rowater.ro (viitattu 30.9.2012) (romaniaksi)