Pjotr Pšennikov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pjotr Stepanovitš Pšennikov (ven. Пётр Степа́нович Пше́нников; 28. tammikuuta 1895 Moskova, Venäjän keisarikunta28. joulukuuta 1941 Brjansk, Neuvostoliitto) oli neuvostoliittolainen kenraaliluutnantti.

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pšennikov valmistui Pihkovan vänrikkikoulusta vänrikiksi vuonna 1916. Hän suoritti vuonna 1925 puna-armeijan ylimmän sotapäällystön kurssin.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pšennikov liittyi punakaartiin 23. lokakuuta 1917 ja osallistui Venäjän vallankumoukseen Petrogradin (Pietarin) rintamalla ja läntisellä rintamalla, missä hän toimi aluksi komppanianpäällikkönä ja myöhemmin pataljoonan-, rykmentin ja prikaatinkomentajana.

Vallankumouksen jälkeen hänet kiinnitettiin 4. Armeijakuntaan, missä hän toimi aluksi rykmentinkomentajana ja myöhemmin divisioonankomentajan apulaisena kunnes hänet siirrettiin Esikunnan Operatiivisen osaston päälliköksi.

Pšennikovin suoritettua vuonna 1925 ylimmän päällystön kurssin hänet siirrettiin 29. Jalkaväkidivisioonan komentajasi, missä hän palveli muutaman vuoden ja siirtyi sen jälkeen reserviin hänen omasta anomuksestaan. Hän palasi kumminkin armeijan palvelukseen vuonna 1931 ja hänet sijoitettiin päällikön sijaiseksi Leningradin Sotilaspiirin ilmatorjunnan hallintoon. Vuonna 1933 hänet siirrettiin reserviupseerikurssien päälliköksi Leningradin Sotilaspiiriin.

Talvisota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Everstiksi 15. huhtikuuta 1936 ylennetty Pšennikov sijoitettiin talvisotaa edeltäneissä toimissa 142. Jalkaväkidivisioonan komentajaksi 23. elokuuta 1939. Talvisodan puhjettua hän komensi joukkojaan Taipaleella prikaatinkomentajaksi ylennettynä. Talvisodan päätteeksi hänet ylennettiin divisioonankomentajaksi ja Neuvostoliitossa 5. kesäkuuta 1940 käyttöön otetussa kenraaliarvoasteikossa hänet nimitettiin kenraaliluutnantiksi.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pšennikov siirrettiin talvisodan jälkeen 36. Jalkaväkiarmeijakunnan komentajaksi, mistä hänet siirrettiin keväällä 1941 Suomen vastaiselle rajalle Neuvostoliiton 23. Armeijan komentajaksi, mistä tehtävästä hänet vapautettiin 2. elokuuta 1941 ja siirrettiin myöhemmin Neuvostoliiton 8. Armeijan komentajaksi ja lyhyen komentajuuden jälkeen Nevan Operatiivisen Ryhmän komentajaksi. Tässäkään tehtävässä hän ei kauaa saanut olla vaan hänet siirrettiin jo joulukuussa 1941 Brjanskin Rintamalle, missä hän sai komentoonsa 3. Armeijan. Kauaa ei Pšennikov tässäkään tehtävässä kerennyt olla, kun hän kaatui taistelussa Brjanskin rintamalla 28. joulukuuta 1941.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raunio, Ari; Kilin, Juri: Itsenäisyyden puolustajat, Sodan taisteluja 2, Jatkosota. Weilin+Göös, 2005. ISBN 951-593-927-5.