Piura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piura
Piuran Plaza de Armas
Piuran Plaza de Armas
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Piura

Koordinaatit: 05°12′00″S, 80°38′00″W

Valtio Peru
Alue Piura
Maakunta Piura
Perustettu 1532
Väkiluku (2007) 377 496









Piura on kaupunki Perussa. Se on Piuran maakunnan ja Piuran alueen pääkaupunki. Vuonna 2007 Piurassa asui 377 496 asukasta[1] ja se on vanhin espanjalaisten perustama kaupunki Etelä-Amerikassa. Piura on perustettu vuonna 1532.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piura, kuten valtaosa Pohjois-Perua, on ollut ollut tallanit- ja yungat-nimisten alkuperäisasukkaiden asuttama. Alkuperäisasukkaat asuivat järjestäytymättöminä ilman selvää johtajaa, kunnes mochet ottivat alueen hallintaansa. Vuosisatoja myöhemmin, noin 40 vuotta ennen espanjalaisten tuloa, alue siirtyi inkojen haltuun.

Espanjalaiset saapuivat Piuran alueelle vuonna 1532, mikä johti voimakkaiden mestitsi- ja kreolikulttuureiden syntyyn. Mestitsikulttuuriin on tullut vaikutteita Etelä-Espanjasta, madagaskarilaisilta orjilta, Kiinasta tulleilta siirtolaisilta ja romaneilta, jotka ovat tulleet alueelle merirosvoina tai espanjalaisten mukana.

Konkistadori Francisco Pizarro julisti Piuran paikalla olleen asutuskeskuksen kaupungiksi, ja näin ollen ”perusti” sen vuonna 1532. Piurasta tuli ensimmäinen espanjalainen kaupunki Etelä-Amerikassa, ja se oli myös ensimmäinen kaupunki, josta lähetettiin inkojen kultaa takaisin Espanjaan. Piuran sijaintipaikka on kuitenkin muuttunut kolmesti ennen sen vakiintumista nykyiselle paikalleen. Piuran katedraali on rakennettu vuonna 1588.

Nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piurassa toimii Piuran yliopisto, joka on yksityinen. Kaupungissa on myös lentokenttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PERU: Agglomerations & Cities Citypopulation.de. Viitattu 24.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Piura