Pistoolikotelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pistoolikotelo

Pistoolikotelo on kotelo, jonka tarkoituksena on suojata pistoolia kolhuilta ja lialta sekä mahdollistaa aseenkantaminen jättäen kädet vapaaksi. Lisäksi pistoolin vetämisen kotelosta tulisi olla mahdollisimman nopeaa. Pistoolikoteloita käyttävät viranomaisten ja sotilaiden lisäksi esimerkiksi urheiluampujat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset pistoolikotelot olivat merirosvojen kehittelemiä tuppikoteloita, jotka sijoitettiin vyölle. Merirosvot kantoivat taistelutilanteissa useita pistooleita ja kotelot mahdollistivat monen pistoolin kantamisen käyttövalmiina. Merirosvojen käyttämä kotelotyyppi ei juurikaan suojannut asetta vaan mahdollisti nopean käytön ja mukana pitämisen. Kotelot valmistettiin joko puusta tai nahasta ja olivat käyttäjiensä valmistamia.

1600-luvun ratsuväen pistoolikotelot olivat jo nykyaikaisen pistoolikotelon kanssa samantyyppisiä. Ne valmistettiin edelleen puusta tai nahasta ja suojasivat asetta hyvin.

1800-luvulla pistoolikoteloiden raaka-aineeksi vakiintui nahka ja tuotanto aloitettiin tehtaissa. Tällöin alkoivat myös vakiintumaan tietylle asemallille valmistetut täysin identtiset kotelot. 1900-luvulla perinteisen vyökotelon rinnalle tulivat kainalokotelo, joka mahdollisti aseen kantamisen piilossa, sekä reisikotelo, joka mahdollisti nopeamman esiinvetämisen. Raaka-aineina tulivat käyttöön nahan lisäksi kangas sekä muovi. Nykyisin käytettävät pistoolikotelot pääsääntöisesti valmistetaan erilaisista nylonkankaista tai muovista.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotelo voi olla joko pistoolin kokonaan suojaava läpällinen kotelo, tai kahvan vapaaksi jättävä avoin kotelo. Läpällisiä koteloita käyttävät lähinnä sotilaat, joiden on suojattava pistoolia lialta ja lumelta. Koska läppä hidastaa aseen vetoa kotelosta, siistimmissä olosuhteissa käytetään yleensä avoimia koteloita. Avoin kotelo voi olla ns. turvakotelo, jonka tarkoitus on hankaloittaa aseen joutumista vääriin käsiin esim. käsikähmässä. Turvakotelossa pistooli lukittuu koteloonsa joko luistin takaa kulkevalla salvalla tai liipaisinkaarestaan. Lukituksen vapauttamiseksi käyttäjän on painettava peukalollaan avaussalpaa. Monissa vaatteiden alla pidettävissä koteloissa pistooli lukitaan koteloonsa nepparilukitteisella hihnalla, joka voidaan avata peukalolla. Ase voi myös pysyä kotelossaan pelkän kitkan avulla.

Kotelotyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyökotelo voidaan kiinnittää joko vaatteiden päällä pidettävään varustevyöhön tai housujen vyöhön, jolloin pistoolia voidaan kantaa huomaamattomammin päällystakin tai puseron peittäessä kotelon. Ns. sisäpuoliset kotelot kiinnitetään housunkauluksen sisäpuolelle, jolloin pistoolin huomaaminen on vieläkin vaikeampaa. Joissakin vyökoteloissa voidaan kotelon kallistuskulmaa vyöhön nähden säätää paremman ampumaotteen saamiseksi.

Reisikoteloa käyttävät yleensä sotilaat ja poliisit, joilla paksut suoja- tai varusteliivit estävät vyökotelon käytön. Reisikotelo kiinnittyy yläosastaan housujen vyöhön säädettävällä hihnalla ja reiteen yhdellä tai kahdella hihnalla.

Taskukoteloa käytetään kannettaessa pistoolia taskussa. Kotelo peittää aseen liipaisinkaaren estäen vahingonlaukauksen ja pitää aseen oikeassa asennossa vetoa varten.

Kainalokoteloa käytetään, mikäli asetta halutaan kantaa piilossa. Nykyisin vaatteiden alla pidettävät vyökotelot ovat yleisempiä mukavuutensa ja nopeutensa takia.

Pistoolikotelo voidaan myös kiinnittää varuste- tai suojaliiviin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]