Pispalan Sottiisi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pispalan sottiisi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sottiisin yhteydessä pidetään Keskustorilla polkan SM-kisat. Kuva vuodelta 2006

Pispalan Sottiisi on kansainvälinen kansantanssi- ja kansanmusiikkitapahtuma, joka järjestetään Tampereella joka toinen vuosi, parillisina vuosina. Se huipentuu pääjuhlaan, johon kaikki ryhmät voivat osallistua. Pääjuhlaa ennen on soiva ja tanssiva kulkue, joka kulkee Hämeenkatua pitkin Pyynikin urheilukentälle. Sottiisin tilaisuuksiin osallistuu noin 40 000 kävijää.[1] Se kuuluu Finland Festivals -tapahtumaketjuun sekä kansainväliseen CIOFF-festivaalien ketjuun. Vuonna 2005 oli kävijöitä 24 500.[2]

Konsertteja ja kilpailuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pispalan Sottiisin yhteydessä järjestetään erilaisia konsertteja eri puolilla kaupunkia sekä lasten ja nuorten kansantanssiluokittelu. Keskustori on tärkeä ilmaiskonserttien pitopaikka. Pispalan Sottiisiin kutsutaan myös ulkomaisia tanssi- ja musiikkiryhmiä. Tapahtuman yhteydessä pidetään polkan SM-kisat.

Pispalan Sottiisi on Suomen Nuorisoseurojen suurin säännöllinen tapahtuma. Nuorisoseurojen Liiton ja Tampereen kaupungin kanssa tapahtumaa järjestää yhteistyössä Hämeen Nuorisoseurain Liitto.

Pispalan Sottiisi -organisaatio toimii osana Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialaa. Tapahtuman toiminnanjohtaja on Jukka Heinämäki. Organisaatioon kuuluu myös vuorovuosin sottiisitapahtuman kanssa järjestettävä Tanssimania-festivaali syys-lokakuussa sekä vuosittainen Folklandia-risteily tammikuussa.

Vielä 1980-luvulla tapahtumaan liittyi sottiisikilpailu, jossa parit kilpailivat ensin Pispalanharjulla ja sitten Hämeenkadulla.

Tapahtumapaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pispalan Sottiisin ja Tanssimanian tapahtumapaikkoja ovat olleet muun muassa Sampola, |Tullikamarin pakkahuone, Keskustori ympäristöineen, Pyynikin urheilukenttä, Hällä-teatteri, Tampere-talo ja Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.

Tanssimania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssimania 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssimania 2007 järjestettiin 27.–30. syyskuuta. Ohjelmassa oli konsertteja, jameja, kursseja ja koreografiakilpailu. Esiintyjinä muun muassa Tsuumi, Puhti, tanssiteatteri Mobita/Dansco, Sanna Kurki-Suonion Trio, Kelpo, Siepakat, Motora, Matit ja Maijat, Kouhot. Tapahtumapaikkoja olivat muun muassa Tullikamari, Sampola, Telakka, Ylioppilasteatteri ja Hällä.

Tanssimania 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma pidettiin 1.–4. lokakuuta. Erikoista ohjelmassa oli muun muassa koreografiakilpailu ja tanhutaiston ensimmäinen osakilpailu.

Tanssimania 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma pidettiin 29.9.–2.10. Esiintymässä olivat muun muassa ammattitanssiteatterit Tsuumi ja Rimpparemmi sekä kansantanssin mestaruussarjalaiset Hannat ja Heikit, Kärri, Siepakat ja Motoran Sähäkät. Ulkomaalaisia esiintyjiä saapui Virosta ja Pohjoismaista. Ohjelmassa oli myös koreografiakilpailu ja tanhutaisto.

Pispalan Sottiisi 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pispalan Sottisi 2010 pidettiin 9.–13. kesäkuuta. Vuorossa oli 22. Sottiisi; tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1970 asti. Tapahtumassa nähtiin kotimaisen ja eurooppalaisen kansantanssin ja -musiikin parhaimmistoa. Kansainvälisiä esiintyjiä oli neljästä eri maasta: Tampereella nähdään kansantanssiryhmiä Slovakiasta, Ukrainasta, Unkarista ja Uudesta-Seelannista.

Tanssipidot 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset ja virolaiset kansantanssi- ja kansanmusiikkijärjestöt toteuttivat yhteiset Tanssipidot 2012 -tapahtuman Tampereella 13.–17. kesäkuuta 2012. Paikalla oli 5 000 tanssijaa. Samanaikaisesti Tanssipitojen kanssa järjestettiin Pispalan Sottiisi. Tapahtuma huipentui Velisinfonia-suurteokseen, joka esitettiin Ratinan stadionilla 17.6.[3]

SottisiMoves 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesän 2014 suurin pohjoismainen tanssitaidetapahtuma SottiisiMoves järjestettiin Tampereella 11.–15. kesäkuuta 2014. Tapahtumassa yhdistyivät Pispalan Sottiisin kesäfestivaali ja Nuori Kulttuuri –säätiön Moves-katselmus. Kaikille tanssilajeille avoimeen tapahtumaan osallistui yli 2 500 tanssijaa ja lähes 40 000 kävijää. Vieraita saapui Eurooppaa ja Aasiaa myöten. SottiisiMovesin osallistujat olivat kaikenikäisiä ja nuoria tanssijoita heistä oli yli puolet.

Tapahtuma huipentui nuorten tanssijoiden Moves-päätösjuhlaan ja tuhansien tanssijoiden yhteiseen tanssiteokseen Hetken aikaa – Tanssin taikaa. SottiisiMoves–tapahtuman järjestivät yhteistyössä Suomen Nuorisoseurat, Nuori Kulttuuri –säätiö ja Tampereen kaupunki.

Pispalan Sottiisi 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pispalan Sottiisissa 8.–12. kesäkuuta 2016 juhlittiin Kansantanssin riemuvuotta. Festivaaliin osallistui noin 1 500 kotimaista ja 150 ulkomaista kansantanssin ja -musiikin harrastajaa. Uusi tapahtumapaikka oli Pirkkahalli. Kansainvälisiä vieraita olivat virolainen Sõprus, Venäjän Karjalasta saapuva Viola Malmin perustama Gornitsa, unkarilainen Alba Regia Dance Ensemble, liettualainen ja slovakialainen lasten tanssiryhmä Cifroško.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]