CIOFF

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels, englanniksi International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) on kansainvälinen organisaatio, joka on perustettu vuonna 1970 perinteisen kulttuurin suojelemista ja tunnetuksi tekemistä varten. CIOFFissa on jäsenenä yli 70 maata kaikista maanosista. Se on UNESCOn virallinen partneri (Official Partner) ja on akreditoitu neuvonantajaksi UNESCOn aineettoman kuluttuuriperinnön yleisssopimuksen toimeenpanossa. Suomi allekirjoitti sopimuksen 21.5.2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.

CIOFF tunnetaan erityisesti kansanmusiikki- ja tanssifestivaaleista; organisaatioon kuuluu yli 250 kansainvälistä festivaalia. CIOFF järjestää noin neljän vuoden välein maailmanlaajuisen Folkloriada-festivaalin. Suomessa on neljä CIOFF-festivaalia: Kaustinen Folk Music Festival, Pispalan Sottiisi (Tampere), Jutajaiset (Rovaniemi) ja Hollo ja Martta -festivaali (Hollola ja muu Päijät-Häme).

Jokaisessa jäsenmaassa on kansallinen komitea. Suomen edustajana CIOFFissa toimii Kansantanssin ja kansanmusiikin edistämiskeskus, joka on suomalaisten kansantanssi- ja kansanmusiikkialan tärkeimpien järjestöjen ja festivaalien yhteistyöelin. Sen puheenjohtaja on Risto Kupari. Esa Vilhonen on ollut vuodesta 2005 kansainvälisen CIOFFin työvaliokunnan jäsen ja taloudenhoitaja. Riitta Korhonen on hallituksen jäsen edustaen Pohjois-Euroopan sektoria. Aiemmin Kari Bergholm on toiminut CIOFFin puheenjohtajana ja Kyösti Toivonen hallituksessa Pohjois-Euroopan sektorin edustajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]