Piotr Wilniewczyc

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piotr Wilniewczyc
Piotr Wilniewczyc.JPG
Syntynyt 31. tammikuuta 1887
Irkutsk, Venäjä
Kuollut 23. joulukuuta 1960 (73 vuotta)
Varsova, Puola
Kansalaisuus Puolan lippu Puola
Ammatti Insinööri, Asesunnittelija

Piotr Wilniewczyc (31. tammikuuta 188723. joulukuuta 1960) oli puolalainen insinööri ja asesuunnittelija. Hän syntyi Irkutskin lähellä Siperiassa vuonna 1887. Nuoruutensa Wilniewczyc vietti Vilnassa, josta hän muutti Pietariin opiskelemaan luonnontieteitä. Pietarin jälkeen hän jatkoi opintojaan kemian parissa Lvivin yliopistossa ja suoritti tykistökoulun Pietarissa.

Opintojen jälkeen Wilniewczyc työskenteli ruutitehtaassa Sochaczewissa ja luennoi Toruńissa sijaitsevassa tykistön päällystökoulussa. Vuonna 1928 hän aloitti työskentelyn Puolan valtion asetehtaan ballistiikan osaston johtajana. Tässä tehtävässä hän toimi toisen maailmansodan alkuun asti.

Asesuunnittelijana Wilniewczycin menestynein työ oli Vis-35-pistooli, joka oli Puolan armeijan pääpalveluspistooli toista maailmansotaa edeltävänä aikana. Lisäksi hän suunnitteli Mors-konepistoolin, josta piti tulla Puolan armeijan pääasiallisesti käytettämä konepistooli. Maailmansodan alkaminen keskeytti kuitenkin aseen valmistamisen ja sen valmistusmäärä jäi pieneksi.

Natsi-Saksan vallattua Puolan toisen maailmansodan aluksi Wilniewczyc avusti puolalaisia vastarintajoukkoja, joille hän suunnitteli muun muassa äänenvaimentimen Sten-konepistooliin. Varsovan kansannousun jälkeen hän siirtyi työskentelemään Łódźin yliopistoon, jossa hän jatkoi työskentelyä myös sodan jälkeen. Hän johti myös PM-63 RAK -konepistoolia suunnitellutta työryhmää, joka sai aseen valmiiksi Wilniewczycin kuoleman jälkeen.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Piotr Wilniewczyc