Pimeyden kutsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pimeyden kutsu
The Dark Portal
Alkuperäisteos
Kirjailija Robin Jarvis
Kieli englanti
Genre nuortenkirjallisuus, fantasia
Suomennos
Suomentaja Osmo Ryytty
Kustantaja Karisto
Julkaistu 1999
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 285
ISBN 951-23-3914-5
Sarja: Deptfordin hiirten seikkailuja
Seuraava Kristallivankila
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pimeyden kutsu on ensimmäinen osa Robin Jarvisin Deptfordin hiiristä kertovassa nuortenkirjasarjassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lontoon liepeillä Deptfordissa asuvat hylätyssä Laitalassa hiiret. Tarina alkaa, kun Albert Brown, kahden lapsen Audreyn ja Arthurin isä, mielestään typerästi uhmaa Ristikon vaaroja ja menee viemäreihin. Siellä hän tapaa Lontoon keskustasta tulleen nuoren harmaan hiiren Piccadillyn, joka pakenee, kun rotat nappaavat Albertin.

Kun nuoret hiiret varttuvat aikuisiksi, he saavat kukin yksilöllisen, kohtaloon sidotun hiirvaskensa, joiden tekemiseen vaikuttavat vaskitakojat sekä hiirten myyttinen suojelija Vihreä hiiri. Albertin tytär Audrey ei halunnut uskoa, että hänen isänsä oli kuollut, ei varsinkaan silloin kun itse Vihreä hiiri ojensi hänelle hiirvaskensa ja hänen isänsä ääni kuului hänen vierestään. Kovin kiintyneenä isäänsä Audrey väittää Piccadillya pelkuriksi ja huijariksi, kun tämä kertoo Albertin joutuneen rottien hirmuisen jumalan Jupiterin kynsiin. Audreyn ja Arthurin ystävät, serkukset albiinohiiri Oswald ja peltohiiri Taula aikoivat lähteä hakemaan viemäreistä Ristikon takaa Audreyn kadonnutta hiirvaskea, mutta Piccadilly, jota Audrey itse painosti, lähti Taulan sijasta.

Oswald päätyy rottien sekaan ja melkein joutuu syödyksi. Hän pääsee kuitenkin pakenemaan ja löytää Audreyn hiirvasken. Vihreä hiiri kehottaa häntä antamaan vasken Audreylle, joka melkein joutuu Jupiterin surmaamaksi. Audreyn kissantorjuntaan erikoistunut hiirvaski tekee lopun Jupiterista, ja tämän adjutantti Morgan-cornwallilaisrottakin katoaa.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Audrey Brown Nuori hiirityttö, joka pitää röyhelöistä ja tiuskii pistelevästi Piccadillylle.
  • Arthur Brown Audreyn veli, jolle ruoka maistuu todella hyvin – vatsakin sen jo näyttää.
  • Albert Brown Mielestään erittäin tyhmä ja uhkarohkea lähdettyään Ristikon toiselle puolen järkensä vastaisesti.
  • Arabel Vikinä Juoruilija, joka ikävä kyllä oli oikeassa Albertin suhteen.
  • Oswald Vikinä Arabelin poika. Pituutensa vuoksi häntä voisi luulla albiinorotaksi. Näin hänelle kävikin, kun hän kohtasi rottajoukkion: rotat kohtelivat häntä kuin nuorta rottaa ja sanoivat Maito- ja Valkonaamaksi.
  • Taula Vikkelä Oikealta nimeltään Willian Vikkelä, mutta koska hänen vanhempansa ovat kaupunkihiiri ja peltohiiri, häntä sanotaan Taulaksi, hiireksi 'jolla ei riitä juusto yläkerrassa'. Taula on Oswaldin serkku, eli Oswaldin äiti Arabel on Taulan äidin Gladwinin sisar.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.