Pilvimassimarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilvimassimarja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Ylälahko: Asteranae
Lahko: Metteniusales
Heimo: Metteniusaceae
Suku: Massimarjat Apodytes
Laji: dimidiata
Kaksiosainen nimi

Apodytes dimidiata
E.Mey. ex Arn.

Katso myös

  Pilvimassimarja Wikispeciesissä
  Pilvimassimarja Commonsissa

Pilvimassimarjan kukkia
Pilvimassimarjan hedelmiä

Pilvimassimarja (Apodytes dimidiata) on massimarjojen (Apodytes) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensas tai puu, joka voi kasvaa 20 metriä korkeaksi, mutta jää tavallisesti matalammaksi.

Pilvimassimarja kasvaa metsissä sekä pensastomailla trooppisessa ja subtrooppisessa Afrikassa sekä kaakkoisessa Aasiassa Intiasta ja Etelä-Kiinasta Myanmariin, Malesiaan ja edelleen Filippiineille ulottuvalla alueella. Eteläisessä Kiinassa lajia tavataan 500–1900 metrin korkeudella merenpinnasta. Afrikassa lajia tavataan laajalti pensastomailla, vuoristoniityillä sekä leimupuiden ja mnondopuiden muodostamien metsien reunoilla.

Pilvimassimarjaa kaadetaan usein luonnosta siitä saatavan hyvälaatuisen puutavaran vuoksi. Lajin puuaines on valkeaa sekä kestävää ja sitä käytetään muun muassa kärryjen pyöriin sekä talojen ylelliseen sisärakentamiseen.

  1. Razafiniary, V.: Apodytes dimidiata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]