Pikku Emma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pikku Emma on Géza Csáthin vuonna 1912 kirjoittama novelli.

Novellissa on kehyskertomus, jossa kirjoittaja kertoo saaneensa kuolleelta sukulaiseltaan päiväkirjoja, joista eräässä kertomus oli. Sen lisäksi novellissa on sisäkertomus, jossa on minäkertoja.

Emma on hyvin kaunis ensimmäisen luokan tyttö. Minäkertoja on rohkeasti ihastunut pikku Emmaan, vaikka Emma siis on ensimmäisen luokan tyttöjä. Myös luokan muut pojat olivat ihastuneita häneen mutta he pitivät suunsa kiinni. Kertojan veli Gábor vihaa Emmaa ja auttaa eniten, kun Emmaa hirtetään.

Novellin alkuväkivalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellissa oppilaita piestään. Novellin käännekohtana voi pitää sitä, kun ykköshakkaaja Zöldi piestään rajusti luokan edessä, sillä silloin kertoja tottuu väkivaltaan. Kun kertoja kuulee, että joku murhamies on hirtetty, hän haluaa ryhtyä itsekin hirttämään. Sisarustensa Irman ja Gáborin kanssa hän alkaa hirttää kissoja ja koiria. Hirttäminen on lapsille leikkiä, mutta he tietävät tekevänsä väärin, koska pitävät hirttäjäisiä ullakolla niin, etteivät vanhemmat näe ja estä. Ehkä hän haluaa myös purkaa sillä pahaa oloaan.

Novellissa väkivalta ja väkivaltaiset ammatit nousevat korkeaan arvoon. Luokan opettaja oli vaihtunut heti alussa. Nykyinen opettaja Mihály Szladek on raakalainen ja arvostaa sotilaallisia arvoja eikä siksi piekse kertojaa eikä Emmaa. Muut oppilaat saavat pelätä saavansa raa'an fyysisen rangaistuksen, jos vaikka hieman kuiskuttelevat tunnilla.

Kertoja on minäkertoja, joka kuvaa tapahtumia ja omia tuntemuksiaan. Hän on ihastunut kauniiseen pikku Emmaan, joka on vuotta nuorempi ekaluokkalainen. Emma ja kertojan sisar Irma ovat samalla luokalla ja aluksi ystäviä. Myöhemmin Irma kuitenkin estää hallitsevasti kertojan ja Emman kaveruuden. Emma käy kertojan, siis Irmankin, perheessä kylässä melko usein. Irma alkaa jostain syystä vihata Emmaa. Kertoja vaihtaa koulua eikä enää näe Emmaa niin usein.

Emman hirttäjäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaverukset ovat kuulleet, että joku murhamies hirtettiin. Tästä pojille tulee mieleen, että hekin voisivat leikkiä hirttämistä. Aluksi oppilaat hirttävät pieniä elukoita ullakolla mutta lopulta hirttoköyteen joutuu pikku Emma. Gábor on hirttäjäisten johtaja ja toimii pyövelinä. Hän vihaa Emmaa. Hirttäjäisten toinen johtava henkilö Irma kysyy Emmalta, onko hän nähnyt teloitusta. Kun Emma vastaa, ettei ole, Irma ehdottaa että hirtetään Emma. Gábor on heti mukana ajatuksessa. Emma vastustelee, mutta Irma nostaa hänet hirttoköyteen. Irma ei yksin jaksa, joten kertoja auttaa. Hirttäjäisissä Emman maallinen vaellus päättyy. Lapset pakenevat paikalta. Siivooja menee ullakolle ja löytää Emman ruumiin. Emman isä kutsutaan paikalle ja sisäkertomus päättyy.

Novellin henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pikku Emma – ensimmäisen luokan oppilas. Kaunis tyttö, jonka mukaan novelli on nimetty.
  • (minä)kertoja – ihastunut pikku Emmaan
  • Irma – kertojan sisar
  • Gábór – kertojan veli
  • Zöldi – 4–5 vuotta vanhempi kuin luokan muut oppilaat.
  • Mihály Szladek – opettaja, joka kurittaa oppilaitaan fyysisesti.

Julkaistu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hannu Launonen (suom.). Miljoona kilometriä Budapestiin : valikoima unkarilaisia novelleja 1909–1986. WSOY 1987. ISBN 951-0-14660-9 (sid.).