Piirustuslauta (digitointilaite)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee digitointilaitetta. Piirustuslauta on myös perinteiseen tekniseen piirtämiseen tarkoitettu piirustusalusta.
Piirustuslauta ja stylus, edessä siihen kuuluva hiiri.
Havaintokuva piirustuslaudan avulla aikaansaaduista jäljistä. Huomaa paineentunnistavuus, joka aiheuttaa vaihtelua riippuen ohjelman asetuksista.

Piirustuslauta eli piirtopöytä välittää piirtäjän analogisen datan digitaalisena tietokoneeseen. Piirustuslauta on yhteydessä tai kosketuksessa kynään (piirrin tai stylus), jota kuvan tekijä käyttää.

Tunnetusti tietokoneen hiiri soveltuu huonosti piirtämiseen tai maalaamiseen. Ensimmäinen tunnettu piirustuslauta oli RAND vuodelta 1961.

Jotkut digitaaliset piirustus- ja maalausjärjestelmät, kuten Sketchpad (1963) tai moderni Wacom Cintiq toimivat niin, että stylus koskettaa suoraan tietokoneen näyttöön.

Alun perin Japanissa 1983 aloittanut Wacom-yhtiö kehitti johdottoman, patterittoman ja paineentunnistavan kynän 1987. Paineentunnistus tarkoittaa, että piirtäjä voi asettaa kynän kärjen joustamaan kätensä "raskauden" mukaan ja näin jäljitellä klassisia piirustus- ja maalausvälineitä, kyniä, liituja ja siveltimiä. Kehittyneemmät laudat saattavat tunnistaa myös kynän kallistumisen. Paineen tunnistus edellyttää, että myös piirustus- tai kuvankäsittelyohjelmassa on tuki kyseiselle toiminnolle. Sopivalla ohjelmalla piirtäminen voikin muistuttaa enemmän maalaamista, lasuureja myöten.

Piirustuslauta havaitsee kynän sijainnin elektromagneettisen vuorovaikutuksen avulla. Erilaisten kynien lisäksi piirtopöytään saattaa kuulua myös läpinäkyvä taso, jonka alle voi sijoittaa "digitoitavan" kuvan sekä muita säätölaitteita.

Nykyisin termi piirtopöytä on muuttunut tunnetuksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]