Piiloraita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piiloraita on tavallisimmin albumin lopussa oleva musiikkiraita, jota ei ole merkitty albumin kansilehteen tai kappalelistaan.

Piiloraita-tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piiloraita on, kuten mainittu, kappale tai ääniraita, jota ei ole merkitty millään tavalla. Tavallisin tapa piilottaa ääniraita on lisätä se CD-levylle, yleensä albumin viimeisen kappaleen jälkeen. Albumin viimeisen kappaleen jälkeen on jonkin aikaa hiljaista, jonka jälkeen alkaa piiloraita.

CD-levylle voidaan myös tehdä niin sanottu 'nollaraita' (HTOA, eli Hidden Track One Audio), täten piilotettu ääniraita on sijoitettu ennen levyn ensimmäistä kappaletta, ja käyttäjä joutuu näin hakemaan raidan käsin; CD-soittimet eivät pysty hakemaan raitaa ennen CD-levylle asetettua aloituspistettä.

Myös vinyylilevyillä on julkaistu piiloraitoja. The Beatles -yhtyeen kappale ”Her Majesty” on teknisesti piiloraita, koska sitä ei mainita levyn kannessa eikä kappalelistassa.

Tunnettuja piiloraitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nirvana-yhtyeen levyllä Nevermind kappale ”Endless, Nameless” on piilotettu viimeisen kappaleen jälkeen, kymmenen minuutin hiljaisuuden kohdalla.

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitoja piilotetaan eri syistä, joskus laillisista syistä. Ramones-yhtyeen kappale ”Carbona, not Glue” joutui tavaramerkkikiistaan, ja kappale julkaistiin täten piiloraitana. Clash-yhtyeen kappale ”Train in Vain” löytyy levyltä, mutta sitä ei mainita levyn kannessa. Syy tähän on se, että London Calling -levyn kannet olivat jo painettuja kun päätös lisätä kappale levylle tehtiin.

Useimmiten syy piiloraidan lisäykseen on vain humoristinen; levyn tekijä haluaa yllättää kuulijan.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen Kyyria-yhtyeen jokaisella levyllä on piiloraita; ensimmäisen levyn piiloraita on ”In the Night”, toisen levyn piiloraita on lyhyt, puhuttu osuus levyn sanoituksesta, ja yhtyeen kolmannen ja viimeisen levyn piiloraita on kappale ”Agartha”.