Pierre Degeyter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre Degeyter.

Pierre Degeyter (8. lokakuuta 1848 Ghent, Belgia27. syyskuuta 1932 Saint-Denis, Ranska)[1] oli belgialaissyntyinen ranskalainen sosialisti ja muusikko, joka tunnetaan parhaiten työväenlaulu ”Kansainvälisen” säveltäjänä. Toisin kuin laulun sanoittaja Eugène Pottier, Degeyter ehti elinaikanaan nähdä sen kohoamisen kansainvälisen sosialistisen liikkeen tunnuslauluksi.

Degeyter syntyi työläisperheeseen, joka muutti Belgiasta Ranskan Lilleen. Hän työskenteli puuseppänä ja oli harrastajamuusikko, joka lauloi kuorossa ja soitti eri soittimia. Degeyter kuului Ranskan työväenpuolueeseen ja johti Lillessä toiminutta La Lyre des Travailleurs -nimistä työväen kuoroa ja musiikkiseuraa. Vuonna 1888 hän sävelsi kuoron tilauksesta musiikin edellisenä vuonna kuolleen sosialistirunoilija Pottierin kirjoittamaan runoon L'Internationale, ”Kansainvälinen”. Nuotit julkaistiin nimellä Degeyter mainitsematta säveltäjän etunimeä, mikä aiheutti myöhemmin epäselvyyttä, ja hänen veljensä Adolphe väitti myös olevansa todellinen säveltäjä. Näitä väitteitä käytettiin poliittisena lyömäaseena varsinkin sen jälkeen, kun Pierre Degeyter vanhoilla päivillään vuonna 1920 liittyi Ranskan kommunistiseen puolueeseen. Vuonna 1922 Ranskan korkein valitusoikeus ratkaisi tekijänoikeuskiistan hänen hyväkseen.[1]

Degeyter asui vuodesta 1902 Saint-Denisissä Pariisin lähellä. Hän sävelsi muitakin sosialistisia taistelulauluja. Hän vieraili vuonna 1928 Neuvostoliitossa.[1] ”Kansainvälinen” oli tuolloin Neuvostoliiton kansallislauluna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c B. S. Shteinpress: Degeyter, Pierre (englanniksi) The Great Soviet Encyclopedia (1970–1979). The Free Dictionary. Viitattu 1.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]