Petteri Punakuono

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo satuhahmosta. Joululaulusta, jossa sama satuhahmo myös esiintyy, on eri artikkeli.
Todellisilla poroilla ei voi olla valaisevaa nenänpäätä muuten kuin kuvankäsittelyn tuloksena. Siksi Petterikin on todellisuudessa satuolento.

Petteri Punakuono (engl. Rudolph the Red-Nosed Reindeer) on populaarikulttuurissa esiintyvä kuvitteellinen punakuonoinen poro, jonka oletetaan vetävän Joulupukin rekeä jouluisin yhdessä muiden porojen kanssa.

Alun perin Petteri Punakuono oli yhdysvaltalaisen Robert L. Mayn amerikkalaisen tavaratalon lapsille mainostarkoituksissa jakamaan värityskirjaan luoma piirroshahmo. Hahmo esiintyi ja tuli tunnetuksi myös samannimisessä joululaulussa, jonka sävelsi Johnny Marks vuonna 1949. Laulussa Petteri Punakuonon nenä loistaa pimeässä punaisena valaisimen tai lampun tapaan. Sittemmin laulun tarinan mukaan on tehty myös muun muassa sarjakuvia ja piirroselokuvia. Yleensä Petteri kuvataan yhtenä etummaisista poroista ja johtajaporona joulupukin rekivaljakossa.

Onko Petteri tyttö vai poika?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urosporot eli hirvaat pudottavat sarvensa kiima-ajan eli rykimän jälkeen alkutalvesta[1], mutta vaatimet eli naarasporot vasta kevättalvella tai vasonnan jälkeen keväällä.[2] Petteri Punakuono on jouluisissa kuvissa sarvipäinen, joten sen on luultu olevan naarasporo.[3] Poromiehen mukaan ajoporona käytetään kuitenkin kuohittuja poikaporoja, jotka eivät pudota sarviaan, joten Petteri on poika.[4]

Syödäänkö Petteri?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinkin Englannissa porot yhdistetään vahvasti jouluun, ja sen vuoksi esimerkiksi Lidlin myymästä poronlihasta on noussut siellä useana vuonna kohu. Brittiläisten eläinaktivistien mukaan "Joulun taika tuhoutuu" ja "Ajatus siitä, että Petteri Punakuono on teurastettu ja leikelty pihveiksi on vastenmielinen". (2010)[5] Myös vuonna 2012 nousi kohu poronlihapihveistä, kun raivostuneet vanhemmat syyttävät kauppaketjua "joulun taian pilaamisesta": »Jos minun pikkutyttöni näkee tämän, hän huolestuu, että poro ei pysty tuomaan hänelle lahjoja tänä vuonna, koska sillä ei ole enää jalkoja» ja »Et halua mitään sellaista lapsillesi kun he odottavat innolla joulua ja laulavat Petteri Punakuonoa». [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Poron syksy Poron jäljillä -sivusto. Suomen käsityön museo. Viitattu 1.4.2012.
  2. Poron kevät (Poron jäljillä -sivusto) Suomen käsityön museo. Viitattu 1.4.2012.
  3. Tarpeellista tietoa Lapista Luoteis-Lapin Matkailu ry. Viitattu 18.11.2013.
  4. OnkoPetteri sittenkin Petra, Yle uutiset
  5. Eläinaktivistit vastustavat poronlihan myyntiä Britanniassa 15.11.2010. Iltalehti.fi. Viitattu 14.12.2012.
  6. Poropihveistä nousi kohu Britanniassa: "Lasten joulu on pilalla" 15.11.2012. Iltalehti.fi. Viitattu 14.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]