Petronius

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Petronius Arbiter)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petronius

Titus (tai Gaius) Petronius Arbiter (2766) oli roomalainen, keisari Neron hovissa vaikuttanut makutuomari (elegentiae arbiter), joka oli uransa aikana ainakin maaherra Bithyniassa ja joko vuonna 61 tai 62 consul suffectus eli kesken virkakautta valittu konsuli.

Tacitus kertoo Petroniuksen viettäneen päivänsä nukkuen ja yönsä huvitellen ja töitä tehden.[1] Vuonna 66 häntä syytettiin osallisuudesta Gaius Calpurnius Pison johtamaan salaliittoon keisari Neroa vastaan ja hänet määrättiin tekemään itsemurha. Itsemurhansakin hän suoritti tyylilleen uskollisesti: Tacitus kertoo, että hän antoi vuoroin avata ja sitoa valtimonsa, keskusteli koko ajan ystäviensä kanssa ja kuunteli keveiden runojen lausuntaa.[1] Viime töikseen hän oli laatinut kuvauksen Neron paheellisesta elämästä, jonka hän sitten lähetti sinetöitynä Nerolle.

Petronius oli mahdollisesti satiiriromaani Satyriconin kirjoittaja.[1] Teos on säilynyt vain katkelmina, ja sen kirjoittajasta tiedetään vain nimi, Petronius. Pisin yhtenäinen kappale kirjasta tunnetaan nimellä Trimalkion pidot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Gaius Petronius Arbiter | Roman author | Britannica www.britannica.com. Viitattu 23.3.2022. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petronius Arbiter: Satyricon. (Satyricon.) Kääntänyt ja selityksillä ja jälkisanalla varustanut Pekka Tuomisto. Olympos-sarja. Helsinki: Tammi, 2003. ISBN 951-31-2553-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Petronius.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Petronius.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.