Petra Roth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petra Roth vuonna 2007 Frankfurter Rundschaun paneelikeskustelussa.

Petra Roth (9. toukokuuta 1944 Bremen) on saksalainen poliitikko. Hänen puolueensa on CDU. Roth toimi Frankfurt am Mainin ylipormestarina vuodesta 1995 vuoteen 2012.[1] Hän on Frankfurtin toisen maailmansodan jälkeisen ajan pitkäaikaisin ylipormestari. Siirtolais- ja huumepolitiikkaa koskevien näkemystensä vuoksi Roth lasketaan puolueensa vasemmistosiipeen.

Ura ja elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roth liittyi CDU:hun muutettuaan Frankfurtiin. Hänet valittiin kaupunginvaltuustoon ja sen jälkeen Hessenin osavaltion parlamenttiin, jossa hän toimi vuodesta 1987 vuoteen 1995.[2] Vuosina 1992...1995 Roth oli CDU Frankfurtin puheenjohtaja. 25. kesäkuuta 1995 hän voitti Andreas von Schoelerin ylipormestarinvaalissa ja 5. heinäkuuta hän aloitti toimensa Frankfurt am Mainin ensimmäisenä naispuolisena ylipormestarina. Kausi päättyi 1. heinäkuuta 2012, jolloin virkaan astui sosialisti Peter Feldmann.

Ylipormestarinvaaleissa 2001 Petra Roth voitti toisella kierroksella niukasti pormestari Achim Vandreiken (SPD). 28. tammikuuta 2007 Roth valittiin ensimmäisellä vaalikierroksella kolmannelle virkakaudelleen. Hän sai 60,5 prosenttia äänistä.

Vuonna 2001 Roth sai ranskalaiselta Kunnialegioonalta tunnustuksen palveluksistaan ranskalais-saksalaisen ystävyyden hyväksi. 21. toukokuuta 2005 Tel Avivin yliopisto myönsi Rothille "Doctor philosophiae honoris causa" -arvonimen hänen toiminnastaan ystävyyskaupunkien Tel Avivin ja Frankfurt am Mainin akateemisten ja kulttuuristen suhteiden edistämiseksi.

Roth on koulutukseltaan vastaanottoapulainen (Artzhelferin). Hän jäi leskeksi vuonna 1994 ja hänellä on kaksi poikaa, jotka molemmat ovat juristeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Petra Roth.