Peter Nansen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Nansen

Peter Nansen (20. tammikuuta 186131. heinäkuuta 1918) oli tanskalainen kirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti novellikirjailijana.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Nansen syntyi Kööpenhaminassa 1861 papin perheeseen. Hän opiskeli Kööpenhaminan yliopistossa valtiotiedettä ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1880. Nansen työskenteli lehtimiehenä Berlingske Tidende, Nationaltidende ja Politiken -lehdissä ja tutustui Herman Bangiin, joka oli Nationaltidenden palveluksessa. Nansen toimi lehdissä kulttuuritoimittajana kirjallisuuskriitikkona.

Nansen kirjoitti kaunokirjallisuutta itsekin, ja hänen ensimmäinen oma teoksensa oli 1883 ilmestynyt novellikokoelma Unge Mennesker (’Nuoria ihmisiä’). Nansen julkaisi useita muitakin novellikokoelmia ja laajensi tuotantoaan myös romaaneihin. Hän tanskansi myös K. A. Tavaststjernan romaanit Hårda tider (suom. Kovina aikoina) nimellä Strænge tider (1893) ja Kvinnoregemente nimellä Kvinderegimente (1895). 1890-luvulla Päivälehdessä julkaistiin muutamia Nansenin kertomuksia suomennettuina.

Nansen siirtyi työskentelemään kustannusalalle 1896 saadessaan Gyldendal-kustantamosta taiteellisen johtajan viran. Samana vuonna hän meni naimisiin näyttelijä Betty Müllerin kanssa. Nansen oli vaimonsa tavoin kiinnostunut teatterista ja kirjoitti näytelmiä. He erosivat kuitenkin vuonna 1912.

Peter Nansen kuoli Mariagerissa kesällä 1918 57-vuotiaana.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hääilta (Alfred Lagerbom 1906)
  • Julian päiväkirja (Emil Vainio 1909)
  • Jumalan rauha (Edlund 1896)
  • Onnellinen avioliitto (Minerva 1920)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peter Nansen.