Pesutupa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pesutupa on kerrostalo- tai rivitalokiinteistössä oleva yhteistila, joka on tarkoitettu pyykin eli vaatteiden ja kodintekstiilien pesemiseen ja hoitamiseen. Pesutuvassa on tavallisesti yksi tai useampi pyykinpesukone, ja ne ovat usein isompia (teollisuuskoneita) kuin yksittäisissä kotitalouksissa olevat pesukoneet. Tuvassa voi pesukoneiden lisäksi olla mankeli, kuivausrumpu tai jokin muu pyykkihuoltoon liittyvä kone. Pesutupa voi olla niin tilava, että myös mattojen peseminen onnistuu siellä. Tuvan yhteydessä toimii useasti kuivaushuone.

Toimintatapa pesutuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesutuvassa käytetään yleisesti ajanvarausjärjestelmää. Ajanvarausjärjestelmässä käyttäjä varaa itselleen käyttöajan tuvassa olevasta varauskirjasta, joka on kaikkien käyttäjien yhteinen. Varauskirja voi olla useammin käytetyn kalenterin lisäksi elektroninen.

Pesukoneisiin on asennettu tavallisimmin maksuautomaatti. Jos automaattia ei ole, asukkaat maksavat niiden käytöstä vuokrassa, erillisenä laskuna tai yhtiövastikkeessa. Tällöin maksuun voi pesukoneen käytön lisäksi sisältyä esimerkiksi pesutuvan kaikkien koneiden tai kuivaushuoneen käyttö. Tuvassa käytetään omia pyykinpesuaineita, ja sen ylläpidosta vastaa taloyhtiö.

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.