Pesah (kasaarien sotapäällikkö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pesah oli kasaarien sotapäällikkö. Nimen perusteella hän oli juutalainen ja mitä ilmeisimmin kasaarien aluepäällikkö Krimillä Kertšin niemimaan alueella. Hänen tittelinsä oli "balgitsi", joka oli kasaarien keskuudessa armeijakunnan komentaja tai verojen kerääjä.

Vuonna 941 Bysantin kehotuksesta rusien sotajoukot hyökkäsivät kasaarien alueelle Krimillä "Helga"-nimisen sotapäällikön johdolla (ilmeisesti ruhtinas Oleg Moravialainen). Pesahin poissaollessa rusit valloittivat Samkertsin kaupungin. Kostoksi Pesah hyökkäsi bysanttilaisten kaupunkien kimppuun Krimillä. Hän valloitti kolme kaupunkia ja lukuisia kyliä ja viimein piiritti alueen mahtavinta kaupunkia, Khersonesosia, jota ei kuitenkaan pystynyt valtaamaan. Sitten hän hyökkäsi rusien kimppuun Samkertsissä ja pakotti rusien sotapäällikön tekemään sotilasliiton kasaarien kanssa Bysanttia vastaan.lähde?

Pesahiin liittyvät tiedot on mainittu Cambridgen dokumentissa, joka on tärkein tietolähde kasaarien armeijasta, josta islamilaiset lähteet mainitsevat sen olleen ennen kaikkea palkka-armeijan.

Pesahia on luonnehdittu antisemitististen historioitsijoiden mukaan "juutalaisena uhkana".[1] Hänen voittonsa rusien sotajoukosta luonnehditaan myös kasaarien voitoksi Kiovan Venäjästä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ru:Песах (хазарский полководец)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Шнирельман В. А. Подарок судьбы или божье наказание (О двух подходах к хазарской проблеме в русской историографии) // Еврейска iстория та культура в краiнах Центральной та Схiдной Европi. Киiв, 1998.