Perustusten vahvistaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perustusten vahvistaminen on rakennustekniikassa korjausrakentamiseen liittyviä toimenpiteitä, joilla parannetaan olemassa olevan perustuksen kantavuutta (esimerkiksi puupaalujen lahoaminen) tai estetään sen haitallisia liikkeitä.

Tyypillinen tarve perustusten vahvistamiseen syntyy kun puiset paalut ovat lahonneet ja menettäneet kantavuuttaan, tai kun puiset koheesiopaalut ovat painumassa haitallisen paljon. Pientalojen perustuksia vahvistetaan usein siitä syystä, että maanvaraisesti perustettu talo painuu pehmeän savikerroksen kokoonpuristuessa, jolloin perustuksia voidaan muuttaa paalujen tai suihkuinjektointipylväiden varaan.

Tärkeimmät perustusten vahvistusmenetelmät ovat pienpaalutus eli mikropaalutus ja suihkuinjektointi. Pienpaalu eli mikropaalu on teräspaalu, halkaisijaltaan yleensä 60–200 mm. Pienpaaluja asennetaan eri menetelmillä, kuten lyömällä, puristamalla tai poraamalla. Vanhan perustuksen ja uusien paalujen välille rakennetaan yleensä ns. kuormansiirtorakenne, joka välittää kuormat esimerkiksi seinältä uusille paaluille. Kuormansiirtorakenne voidaan toteuttaa siten, että ylärakenne ei saa lainkaan lisäpainumaa tai siten, että ylärakenne voi painua vielä uusien paalujen kimmoisen kokoonpuristumisen verran, yleensä muutamia millimetrejä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.