Mikropaalu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikropaalu on pieniläpimittainen paalu, jota käytetään rakennustekniikassa perustusten vahvistamisessa tai kevyiden rakenteiden kuten omakotitalojen perustusten tukemiseen. Mikropaalu on pääasiassa terästä, halkaisijaltaan 60–200 mm. Mikropaaluja asennetaan lyömällä, poraamalla, täryttämällä tai puristamalla. Pohjoismaissa mikropaalut asennetaan yleensä kärjellä kantaviksi, muualla maailmassa vaipalla kantaviksi. Kärjellä kantava mikropaalu on yleensä teräsputki, joka voidaan myös injektoida sementtilaastilla esimerkiksi korroosionkestävyyden parantamiseksi. Vaipalla kantava mikropaalu on aina ympäröity sementtilaastilla.

Mikropaalujen käyttö yleistyi Suomessa 1980-luvulla. Aluksi käytettiin paljon täysteräspaaluja eli pyöröterästankoja paaluina, mutta 1990-luvun alusta alkaen on siirrytty pelkästään teräsputkesta tehtyihin paaluihin. Aikaisemmin putkissa käytettiin yleisesti pallografiittivalurautaa, mutta nykyiset paalut ovat suurimmaksi osaksi S440- tai S550-luokan terästä.

Mikropaalujen etuja ovat taloudellisuus, monipuolinen valikoima kuormien suhteen, minimaaliset ympäristövaikutukset ja erinomainen käyttövarmuus eri olosuhteissa. Helpoissa olosuhteissa mikropaalut asennetaan usein lyömällä tai puristamalla, kun taas vaativissa olosuhteissa pääasiallinen asennustapa on poraaminen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.