Perustuslaillisten riemumarssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Perustuslaillisten riemumarssi on forssalaisen Kalle Jousisen sanoittama työväenlaulu. Se lauletaan kansansävelmällä ”Kun Eklöfin Augusti Porvoosta tuli”, joka oli 1900-luvun alussa suosittu tanssilaulu. Laulun sanat julkaistiin ensimmäisen kerran arkkiveisuna Tampereella vuonna 1906, julkaisijana Kirjapaino O. Y Sanoma.[1][2][3] Samana vuonna Työväen osuuskirjapaino julkaisi laulusta vähemmän tunnetun vaihtoehtoisen version nimellä ”Korkia Weisu perustuslaillisuuden kunniaksi”. Laulun sanoitus kuvastaa työväenliikkeen epäluuloista suhtautumista perustuslaillisiin vuoden 1905 suurlakon jälkeen. Säkeistöjä on yhteensä neljätoista.[3] Kahdennentoista säkeistön alku ”Laki ennen meitä syntynyt on, myös jälkehemme jää” viittaa J. L. Runebergin runoon ”Maaherra”.

Perustuslaillisten riemumarssi ehti välillä jo vaipua unohduksiin, mutta se nousi uuteen suosioon, kun Jussi Raittinen levytti sen vuonna 1969 myyntimenestykseksi kohonneelle albumille Työväen lauluja. Hän on myös esittänyt sitä sadoissa tapahtumissa ja iltamissa varsinkin 1970- ja 1980-luvuilla. Raittisen levyttämä versio sisältää säkeistöt 1, 2, 3, 7, 9 ja 11. Samaa lyhennettyä versiota on 2000-luvulla laulanut keikoillaan rap-artisti Paleface.[3] Laulun säveltä on käytetty myös S. Albert Kivisen sanoittamassa ja levyttämässä satiirilaulussa ”Vapaa maa”.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virpi Kari (toim.): Työväen laulukirja, s. 13, 38. F-Kustannus, Helsinki 2007.
  2. Perustuslaillisten riemumarssi. Helsinki.fi
  3. a b c Ilkka Kononen: ”Kalle Jousinen ja laulu joka jäi elämään”, Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirja 87 – 2018, s. 79–91. Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys, Forssa 2018.
  4. Kappalehaku ’perustuslaillisten riemumarssi’ Fono.fi. Viitattu 15.7.2019.