Perliitti (vulkaaninen tuhka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puutarhan hoidossa käytettyä ainetta. Perliitti on myös eräs teräksen mikrorakenne.

Perliitti on vulkaanista lasia ja se valmistetaan raemaisena vulkaanisesta kivestä noin tuhannen asteen kuumuudessa, jolloin sen tilavuus kasvaa 10–20 kertaiseksi. Perliitti on kevyttä ja ulkonäöltään valkoista ainetta jonka raekoko on yleensä 1–5 millimetriä.

Perliitin käyttö kasvualustoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perliittiä voidaan käyttää kasvien mullassa ilmavuuden lisäämiseen.[1] Perliitti on inaktiivista, eli ravinteita pidättämätöntä ja pH-arvoltaan neutraalia, sekä puhdasta taudeista, tuholaisista ja rikkakasveista. Perliitti lisää mullan huokoisuutta ja ilmavuutta, mutta sillä on huono vedenpidätyskyky. Haittapuolina perliitin käytölle ovat huonekasvien lehtien mahdollinen ruskistuminen fluoridipalon (engl. Fluoride burn) vaikutuksesta, ja sen pölyn aiheuttama hengitysteiden ärsyyntyminen.[2] Puutarhakäyttöön perliittiä myyvät hyvinvarustetut puutarhaliikkeet. Puutarhakäytössä perliitti on ominaisuuksiltaan vermikuliitin vastakohta.

Perliitti on eräs yleisimmistä väliaineista hydroviljelyssä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauscher, Frank: Perlite in the Garden: To Use or Not to Use? 6.3.2017. The Maximum Yield Magazine. Viitattu 28.1.2019. (englanniksi)
  2. Van Zile, Jon: All About Perlite Houseplant Basics. 18.9.2018. The Spruce. Viitattu 28.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]