Keskustelu:Perliitti (vulkaaninen tuhka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Missä lähteet?

"Perliitti on myös teräksen ferriitin ja sementiitin muodostama lamellimainen kaksifaasinen yhdiste."
Mitä on "teräksen ferriitti"? Perliitti sisältää kylläkin hieman (0.5-2%) rautaoksidia Fe2O3 (Ks. [1]),
mutta pääasiassa se koostuu pii(di)oksidista ja alumiinioksidista.
"lamellimainen"? Perliitin visuaalinen tarkastelu ei ainakaan tue tätä väittämää.
"kaksifaasinen yhdiste"! = pieniä ilmarakkuloita sisältäviä rakeita
"sementiitin"? Googlettamalla selviää, että sementiitti on rautakarbidia. Tiettävästi perliitti ei sellaista sisällä?
"Perliitistä irtoaa karsinogeenistä asbestia" Ohhoh! Mistähän tämä tieto on peräisin? Olisikohan kopioitunut vahingossa vermikuliittiartikkelista?

Meinasin "leimata" artikkelin roskaksi, mutta eiköhän ilmeiset asiavirheet saada poistetuksi muutenkin. Gyllenhali 28. lokakuuta 2005 kello 09:52:03 (UTC)

Ahaa, alkaa selvitä, että on joku toinenkin aine nimeltään perliitti. Ks. esim. [2]
Artikkelissa pitäisi selkeämmin tuoda esille se, että nuo luetellut ominaisuudet eivät koske puutarhureiden käyttämää perliittiä. Joku kemisti voisi täsmennellä. Tai sitten heivataan pois noi "metallurgien perliittiin" viittaavat jutut.Gyllenhali 28. lokakuuta 2005 kello 10:01:55 (UTC)

Perliitti-instituutin tutkimusten mukaan [3] perliitti ei sisällä asbestia! Poistin siis artikkelista sen väittämän.Gyllenhali 28. lokakuuta 2005 kello 10:22:36 (UTC)


Tässä on sekoitettu nyt kaksi asiaa samaan artikkeliin. Perliitti (engl. pearlite) on teräksessä ilmenevä rakenne ja se toinen perliitti (engl. perlite) vulkaanista tuhkaa. --Mikko Paananen 29. joulukuuta 2009 kello 00.32 (EET)[vastaa]

En usko, että merkitys "vulkaaninen tuhka" on kiistatta muita yleisempi tai ensisijainen, on se metallurgian merkityskin aika yleinen. Sivun perliitti olisi kai parempi olla täsmennyssivu kuin uo tänne. --Jmk (keskustelu) 23. heinäkuuta 2012 kello 14.12 (EEST)[vastaa]

Osaako joku selittää miten Perliitti on puutarhakäytössä Vermikuliitin vastakohta ? "Puutarhakäytössä perliitti on ominaisuuksiltaan vermikuliitin vastakohta."

Toinen kuohkeuttaa ja toinen ei? Molemmat sitä tekee.. Tässä täytyy olla virhe...