Perdikkas II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perdikkas II oli Makedonian kuningas noin 454–413 eaa. Hänen isänsä oli Aleksanteri I. Perdikkas oli kuningas peloponnesolaissodan aikana. Sodan eri vaiheiden aikana hän oli liitossa niin Ateenan kun Spartankin kanssa. Perdikkaan tärkein tavoite oli kuitenkin Makedonian olojen vakiinnuttaminen.

Aleksanterin kuoltua vuonna 452 eaa. alkoi sekasortoinen kausi, jonka aikana Makedonian eri alueet olivat miltei itsenäisiä. Vuonna 434 eaa. Perdikkaan veli Filippos yritti kaapata vallan veljeltään Ateenan avustuksella. Perdikkas yllytti kapinamielialaa Ateenalle veroa maksavien kaupunkien joukossa. Ateenalaiset pelkäsivät etupäässä Poteidaian kapinoivat heitä vastaan ja lähettivät armeijan kukistamaan Perdikkasta. Ateenalainen armeija valtasi Thermen ja aloitti piirittämään Pydnaa, mutta joutui lopettamaan piirityksen, kun ateenalaiset saivat tietää Korintin lähettäneen armeijan Poteidaian avuksi. Ateenalaiset sopivat nopeasti rauhasta Perdikkaan kanssa. Perdikkas rikkoi kuitenkin pian rauhansopimuksen.

Vuonna 431 eaa. Ateena solmi liiton Makedonian naapurin Traakian kuninkaan Sitalkeen kanssa. Sitalkes välitti uuden rauhan Ateenan ja Perdikkaan välillä. Perdikkas sai takaisin Thermen ja ateenalaiset luopuivat Filippoksen auttamisesta. Perdikkas rikkoi myös tätä rauhansopimusta vastaan vuonna 429 eaa., kun hän lähetti armeijan Spartan avuksi Akarnaniaan. Ateena lupasi auttaa Sitalkesta, jos tämä hyökkäisi Perdikkasta vastaan. Rutosta kärsivästä Ateenasta ei kuitenkaan tullut minkäänlaista apua, kun Sitalkes hyökkäsi Makedoniaan. Perdikkas sai pelastettua oman nahkansa antamalla siskonsa Sitalkeelle vaimoksi.

Tämän jälkeen Perdikkas oli Spartan liittolainen ja hän auttoi Brasidasta valtaamaan Amfipoliin. Spartalaiset vuorostaan auttoivat Perdikkasta kukistamaan Makedonian sisäistä vastarintaa. Tämä liitto ei kuitenkaan kestänyt pitkään, kun eräässä taistelussa makedonialaiset pakenivat taistelukentältä ja jättivät spartalaiset yksin vihollista vastaan. Spartalaiset ryöstivät kostoksi makedonialaisten leirin. Vuonna 423 eaa. Perdikkas liittoutui taas Ateenan kanssa.

Noin vuonna 413 eaa. Perdikkas kuoli ja jätti Makedonina pojalleen Arkhelaokselle.

Edeltäjä:
Aleksanteri I
Makedonian kuningas Seuraaja:
Arkhelaos