Percy Gilchrist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Percy Carlyle Gilchrist (27. joulukuuta 1851 – 16. joulukuuta 1935) oli brittiläinen kemisti, joka kehitti teräksen valmistusprosesseja.

Percy Gilchrist syntyi Lyme Regisissä, Dorsetissa kirjailijaperheeseen. Hän opiskeli Felstedissä Essexissa ja kuninkaallisessa kaivoskoulussa. Gilchrist on parhaiten tunnettu teräksen perusprosessien kehittämisestä, jonka hän teki yhteistyössä serkkunsa Sidney Gilchrist Thomasin kanssa vuosina 1875–1877.[1]

Uuden prosessin tuloksena brittiläisestä korkean fosforipitoisuuden malmista voitiin tuottaa vähäfosforista terästä. Prosessissa takkirautaa laitetaan Bessemer-tyyppiseen konvertteriin ja altistetaan pidennetylle puhallukselle. Puhallettaessa ilmaa sulaan happi polttaa hiilen hiilidioksidiksi ja muiksi epäpuhtauksiksi. Tämän jälkeen seokseen lisätään kalkkikiveä, mikä aiheuttaa epäpuhtauksien muodostumisen helposti erotettavaksi kuonaksi sulan pinnalle. Kun seosta puhallutetaan uudelleen, alkaa fosfori hapettua pois. Tämän menetelmän ansiosta Englannin terästeollisuuden ei enää tarvinnut tuoda vähäfosforista malmia ulkomailta ja teräksen kilohinta putosi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Percy Gilchrist Encyclopædia Britannica. 2012. Viitattu 4.3.2017.