Pekka Hintikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pekka Hintikka (19. kesäkuuta 1920 Jyväskylä24. helmikuuta 2016 Jyväskylä)[1] oli suomalainen matemaatikko, tietokirjailija ja historiantutkija.

Hintikan vanhemmat olivat rouva Amanda ja liikemies Pekka Hintikka Keski-Suomen Konnevedeltä. Pekka Hintikka kirjoitti ylioppilaaksi 16-vuotiaana Jyväskylän Lyseosta. Hän palveli talvisodassa kenraali Laatikaisen johtamassa divisioonassa. Jatkosodan alussa hän palveli alikersanttina Vienan Karjalan Uhtuassa ja myöhemmin upseerikoulun käytyään 2. divisioonassa tykistöupseerina. Valmistuttuaan sodan jälkeen filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta pääaineena matematiikka sekä diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta sähköosastolta Hintikka siirtyi insinööriksi Strömberg-sähköyhtiöön ja toimi samaan aikaan tuntiopettajana Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa. Kolmen vuoden jälkeen hän aloitti varsinaisen opetustyönsä Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa, ja hän toimi siellä yli 30 vuotta matematiikan ja fysiikan sekä sähkötekniikan opettajana ja yliopettajana.

Hintikan kirjallisena pääteoksenaan voidaan pitää teosta Algebran ja korkeamman matematiikan perusteet; Teknillisen matematiikan perusteet. Osa 1–3.

Kirjallista tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Algebran ja korkeamman matematiikan perusteet. Julkaistu: [Helsinki] : Uusityö, [1988], Vaasa oy.
  • Algebran ja korkeamman matematiikan perusteet; Teknillisen matematiikan perusteet. Osa 1. Julkaistu:[Helsinki] : Pekka Hintikka, 2010, [Vantaa] : Multiprint.
  • Teknillisen matematiikan perusteet. Osa 2–3. Julkaistu:[Helsinki] : Pekka Hintikka, 2012, [Vantaa] : Multiprint.
  • Arvoitus vuosisatojen takaa: Fermat'n suuri lause = An Enigma since Centuries: Fermat's Last Theorem. Julkaistu:[Helsinki] : [P. Hintikka], 2003, Saarijärvi : Gummerus.
  • Kannaksen murtumaton lukko: jatkosodan 2. divisioonan veteraanit muistelevat / toimittanut Pekka Hintikka. Julkaistu:Helsinki : WSOY, 2005.

[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus. Helsingin Sanomat 26.3.2016. Sivu C34
  2. Kansalliskirjaston tietokanta Kansalliskirjasto. Viitattu 9.4.2012. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]