Paul Weiss

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paul Weiss (19. toukokuuta 19015. heinäkuuta 2002) oli yhdysvaltalainen filosofi, joka tunnetaan ennen kaikkea metafyysikkona sekä yrityksistään poistaa ikäsyrjintä yhdysvaltalaisista yliopistoista.

Weiss syntyi New Yorkissa. Hän valmistui filosofiasta City College of New Yorkista ja väitteli tohtoriksi Harvardin yliopistossa vuonna 1929 opiskeltuaan Alfred North Whiteheadin oppilaana. Weiss opetti useissa yliopistoissa, mutta vietti suurimman osan urastaan Yalessa, jossa hänellä oli lopulta hallussaan lahjoitettu oppituoli.

Weiss kirjoitti yli 30 teosta. Uransa alkuvaiheessa hän toimitti yhdessä Charles Hartshornen kanssa kuusi osaa Charles Sanders Peircen jälkeenjääneitä papereita. Weiss oli keskeinen tekijä Metaphysical Society of American ja sen julkaisun Review of Metaphysics perustamisessa. Yksi Library of Living Philosophers -sarjan teoksista on omistettu Weissille.

Weiss, joka eli 101-vuotiaaksi ja opetti Catholic Universityssä vielä 93-vuotiaana, syrjäytettiin useista nimityksistä hänen ikänsä vuoksi. Hän haastoi useita yliopistoja oikeuteen. Kun Catholic University kieltäytyi nimittämästä häntä uudelleen virkaan hänen ollessaan tuolloin 91-vuotias, hänen poikansa Jonathan, joka toimi lakimiehenä New Yorkissa, auttoi häntä saamaan nimityksen vielä kahdeksi vuodeksi. Korkein oikeus oli kieltäytynyt kuulemasta hänen aiempaa vetoomustaan Fordhamin yliopistoa vastaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistokirjoituksia: (englanniksi)

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.