MIM-104 Patriot

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Patriot (ohjus))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ilmatorjuntajärjestelmää. Patriot on myös Roland Emmerichin elokuva. Patriot Act on Yhdysvaltain viranomaisten valtuuksia laajentava laki.
Patriot-patteri ampuu ohjuksen.

MIM-104 Patriot on Yhdysvaltain maavoimien pääasiallinen ilmatorjuntaohjus (surface-to-air, SAM). Patriot-järjestelmää käyttävät myös useat Yhdysvaltain liittolaisvaltiot. Patriot-järjestelmä korvasi sekä Nike että HAWK-ohjusjärjestelmät. Patriot on Yhdysvaltain tärkein ballististen ohjusten torjuntaohjus.

Ohjuksen nimi viittaa isänmaallisuuteen, mutta on myös koostettu sanoista "Phased Array Tracking Radar, Intercept Of Target."

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patriotin kehitti Huntsvillessa, Alabamassa Redstone Arsenal, joka oli aikaisemmin tuottanut myös Safeguard-ABM-järjestelmän. Patriotin kehitystyö alkoi 1964 ja se otettiin palvelukseen 1984. Vuonna 1988 järjestelmä sai rajoitetun toimintakyvyn taktisia ballistisia ohjuksia vastaan (Patriot Advanced Capability-1, PAC-1) Uusin versio PAC-3 on lähes kokonaan uudelleen suunniteltu. Ohjusjärjestelmää valmistaa Raytheon.

Käyttäjämaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan Luftwaffen Patriot-patteri.

Patriot-järjestelmää käyttää Yhdysvaltain lisäksi Kreikan ilmavoimat, Israelin ilmavoimat, Saksan ilmavoimat, Alankomaiden kuninkaalliset ilmavoimat, Japanin itsepuolustusjoukot, Saudi-Arabia, Kuwaitin ilmavoimat, Etelä-Korea, Taiwan (Kiinan tasavalta) ja Espanjan maavoimat. Vuonna 2017 Ruotsi päätti ostaa Patriot-järjestelmän turvaamaan Tukholman ympäristöä.[1]

Patriot Persianlahden sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patriot-järjestelmä sai huomiota uutisoinnissa Persianlahden sodan aikana sillä sitä käytettiin irakilaisjoukkojen ampumien Scud-ohjuksien torjunnassa. Sodan aikaisessa propagandassa tuloksia ylistettiin hyviksi ja puhuttiin 90–96 % prosentin osumatarkkuudesta. Kymmenisen vuotta sodan jälkeen puolustusministeri William S. Cohen totesi ohjustorjunnan epäonnistuneen. Erään tutkimustoimiston mukaan Patriotin torjuntaluotettavuus oli yhdeksän prosenttia. Kongressin selvityksessä vain yhden Patriotin todettiin varmasti tuhonneen Scud-ohjuksen.[2] Patriot olikin alun perin suunniteltu lentokoneita eikä nopeita ballistisia ohjuksia vastaan. Tämän takia Patriot-ohjusten lähisytytin räjähti usein liian myöhään vaurioittaen vain lähestyvän ohjuksen peräosaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ruotsi tekee miljardi­kaupan Yhdysvaltojen kanssa: ostaa Patriot-ilmatorjunta­järjestelmän, jolla voi torjua Venäjän ballistisia ohjuksia Helsingin Sanomat. 7.11.2017. Viitattu 7.11.2017.
  2. Lappi, Ahti: Ilmatorjunta kylmässä sodassa, s. 497–500. Ilmatorjuntasäätiö, 2003.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MIM-104 Patriot.