Patriarkkoja ja oligarkkeja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patriarkkoja ja oligarkkeja
Patriarkkoja.jpg
Kirjailija René Nyberg
Kansitaiteilija Mika Tuominen
Kieli suomi
Kustantaja Siltala
Julkaistu 2019
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 276
ISBN 978-952-234-569-1
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Patriarkkoja ja oligarkkeja on suurlähettiläs René Nybergin esseekirja, jossa hän kertoo Suomen ja Venäjän lähihistoriasta.[1] Kirjan on vuonna 2019 julkaissut Siltala.

Nyberg toimi diplomaattina Neuvostoliitossa ja Venäjällä kahteen otteeseen, ensin 1970-luvulla suurlähetystöissä Moskovassa ja Leningradissa, sitten 2000−2004 suurlähettiläänä Moskovassa.[2] Teos on samalla omaelämäkerta ja historiallinen esseekirja.[3]

Kirjan alkupuolessa, "Patriarkkoja", hän käsittelee laajasti ortodoksikirkkoa ja sen asemaa Neuvostoliiton aikana. Nybergin mukaan ortodoksisen kirkon merkitys oli Neuvostoliiton aikana paljon vahvempi kuin silloin uskottiin. Vaikka KGB piti pappeja otteessaan, patriarkan asema oli vahva, hän istui valtaistuimella. Kirjan jälkipuoli, "Oligarkkeja", on omistettu taloudelle, ja nimensäkin mukaisesti sen yhtenä aiheena on laajasti valtion omaisuuden siirtyminen yksityisten hallintaan. Nyberg avaa rahan ja vallan suhdetta: oligarkkien omaisuus on sidoksissa vallan suopeuteen, sillä Venäjällä yksityisomistukseen suhtaudutaan Neuvostoliiton perintönä yhä karsaasti[3].

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seppo Paajanen toteaa arviossaan Etelä-Saimaassa, että Nyberg on alansa asiantuntijana omaa luokkaansa.[4]

Pekka Harttila (Satakunnan Kansa) kiittää, että Nyberg liikkuu joustavasti eri elämänaloilla. Hän käsittelee muun muassa Suomen ja Venäjän ortodoksikirkkojen suhteita ja sen ohella myös Viron kirkollisia oloja. Harttila ei löydä kirjasta juuri asiavirheitä.[5]

Jukka Aminoff kirjoittaa blogiarvostelussaan, että Nybergin muistelmista heijastuu kuva siitä, että hän edustaa diplomaattina presidentti Urho Kekkosen ajan hengen realistista koulukuntaa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirjan takakansiteksti
  2. Nybergin ansioluettelo (Arkistoitu sivu) 10.3.2008. Suomen Berliinin-suurlähetystö. Viitattu 30.9.2019.
  3. a b Aleksi Mainio: Suurlähettiläs löytää Venäjän idean. Helsingin Sanomat, 25.8.2019, s. C 4.
  4. Seppo Paajanen: Kirja-arvio: René Nyberg analysoi loistavasti vallan, rahan ja uskonnon epäpyhää liittoa Venäjällä Etelä-Saimaa. 22.9.2019. Viitattu 30.9.2019.
  5. Pekka Harttila: René Nybergin kirja avaa kiinnostavia näkymiä Venäjän viimeaikaiseen kehitykseen Satakunnan Kansa. 19.8.2019. Viitattu 30.9.2019.
  6. Jukka Aminoff: Suomalaisdiplomaatin kokemuksia suomalaisten ja venäläisten välisestä kaupankäynnistä Blogi. 27.8.2019. Suomalais-venäläinen kauppakamari. Viitattu 30.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]