Partaohra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Partaohra
Partaohran pitkävihneinen kukinto.
Partaohran pitkävihneinen kukinto.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Ohrat Hordeum
Laji: jubatum
Kaksiosainen nimi

Hordeum jubatum
L.

Katso myös

  Partaohra Wikispeciesissä
  Partaohra Commonsissa

Partaohra (Hordeum jubatum) on ohrien sukuun kuuluva yksi- tai monivuotinen heinäkasvilaji. Sitä viljellään yksivuotisena koristekasvina.

Partaohra kasvaa 20–40 senttimetriä korkeaksi. Sen korsi on kapea, kalju. Lehti on korvakkeeton. Lehtilapa on litteä, 2–5 millimetriä leveä, alta karvainen. Kukinto on 3–8 cm pitkä, tiheä kerrannaistähkä, usein punertavan- tai sinertävänvihreä. Nivelet kolmitähkyläisiä, tähkylät yksikukkaisia, vihneet 3–10 cm pitkät.[2]

Partaohra on kotoisin Itä-Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Lajia tavataan tulokkaana kaikissa Pohjoismaissa ja osassa muuta Eurooppaa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa partaohraa viljellään koristekasvina. Se kasvaa satunnaisena uustulokkaana eri puolilla maata: rata- ja myllypihoilla, lastaus- ja kaatopaikoilla, tienvarsilla. Uudellamaalla laji on vakiintunut tulokas.[2][3]

  1. Hordeum jubatum IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Pinkka – Lajintuntemuksen oppimisympäristö: Partaohra (Hordeum jubatum)
  3. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]