Paratiisikala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paratiisikala
Macropodus opercularis - front (aka).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Labyrinttikalat Anabantoidei
Heimo: Rihmakalat Osphronemidae
Alaheimo: Macropodusinae
Suku: Macropodus
Laji: opercularis
Kaksiosainen nimi

Macropodus opercularis
Linnaeus, 1758

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Paratiisikala Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paratiisikala Commonsissa

Paratiisikala (Macropodus opercularis) on pieni värikäs aasialainen kala. Niitä on tuotu Eurooppaan akvaariokaloiksi jo 1800-luvulla yhtenä ensimmäisistä lajeista kultakalojen jälkeen.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paratiisikala kasvaa noin 10 cm pitkäksi. Sen vartalo on punaisen ja sinisen kuviollinen. Värit muuttuvat kalan mielentilan mukaan tummemmiksi ja vaaleammiksi. Koiraan pyrstö ja evät ovat suuret liehukkeet, mutta eivät yhtä isot kuin taistelukalalla.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paratiisikala elää luonnossa Itä-Aasiassa Koreasta Pohjois-Vietnamiin, joissa, ojissa ja kastelukanavissa. Labyrinttielimensä avulla se pärjää vähähappisissakin lampareissa.

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paratiisikalat ovat melko aggressiivisia lajitovereitaan ja pienempiä kaloja kohtaan. Samassa akvaariossa ei voi yleensä pitää enempää kuin yhtä koirasta.

Kutuvalmis koiras rakentaa kuplapesän ja houkuttelee naaraan siihen. Kutemisen jälkeen koiras suojelee pesää poikasten kuoriutumiseen asti, ja hätistää naaraankin pois. Kotiakvaariossakin on melko helppoa saada kalat kutemaan, mutta poikasten kasvatus on haastavampaa, koska ne tarvitsevat hienojakoista ruokaa, mutta veden pitäisi silti pysyä hyvälaatuisena.[3]

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paratiisikala elää luonnossakin monenlaisissa vesissä, ja kestää monenlaisia lämpötiloja ja labyrinttielimensä takia vähähappisia olosuhteita. Aikuiset yksilöt pärjäävät lämpötiloissa 15-28 °C. Kalat innostuvat kutemaan veden lämmitessä yli 22 °C, mielellään lähelle 25 °C, kun taas poikasille sopii 20-24 °C. Sopiva veden pH-arvo on 6–8, kovuus (dH) 5–19.[2]

Luonnossa paratiisikalat syövät hyönteisiä, muita selkärangattomia, pikkukaloja ja niiden mätiä. Akvaariossa sille annetaan pakastettujen eläinten kuten surviaisentoukkien lisäksi hiutaleruokaa tai pieniä pellettejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huckstorf, V.: Macropodus opercularis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.08.2013. (englanniksi)
  2. a b Macropodus opercularis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  3. Faunatar

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]