Papuanpöllö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Papuanpöllö
Uhanalaisuusluokitus: Puutteellisesti tunnettu [1]
Puutteellisesti tunnettu
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Papuanpöllöt Uroglaux
Laji: dimorpha
Kaksiosainen nimi
Uroglaux dimorpha
(Salvadori, 1874)[2]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Papuanpöllö Wikispeciesissä

Papuanpöllö (Uroglaux dimorpha) on pöllöihin kuuluva lintu. Sitä tavataan Papua-Uuden-Guinean Papualla.[1]

Se on keskikokoinen, sulavalinjainen pöllö, jolla on suhteellisen pieni pää, pitkä pyrstö ja lyhyet pyöreät siivet. Sen valkoinen naama on pieni ja erottuu huonosti, ja siinä on mustia viiruja ja valkoiset kulmakarvat. Sen selkäpuoli on ruskeankeltainen, ja alta se on musta-ruskeajuovainen. Silmät ovat kirkkaankeltaiset, ja nokka harmaa tai musta. Koiras on suurempi kuin naaras, mikä pöllöissä on harvinaista, sillä useimmissa lajeissa on päinvastoin.[3]

Vaikka papuanpöllö esiintyy yleensä alavissa sademetsissä tai alavien savannien reunametsissä, sitä on joskus nähty 1 500 metrin korkeudessa.[1] Se on luultavasti paikkalintu rajatulla asuinalueellaan Uudessa-Guineassa.

Lajin uhanalaisuutta ei ole tunneta, sillä populaation koosta ei ole riittävästi tietoa.[1] Se on nähty harvoin, ja metsien tuhoamisen vuoksi se voi olla uhanalainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Uroglaux dimorpha IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Uroglaux dimorpha (TSN 555493) Viitattu 25.5.2012. (englanniksi) (englanniksi)
  3. James R. Duncan: Owls of the World: Their Lives, Behavior and Survival, s. 33. Richmond Hill, Ontario: Firefly Books, 2003. ISBN 1552978451. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Papuanpöllö (Uroglaux dimorpha) BirdLife species factsheet. (englanniksi)