Paljon onnea vaan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista onnittelulaulua. Suomalaisen teinilaulaja Tuulin esittämästä kappaleesta kertoo artikkeli Paljon onnea vaan (Tuulin kappale).
Laulun sävel vanhalla englanninkielisellä sanoituksella.

Paljon onnea vaan (engl. Happy Birthday to You) on laulu, joka perinteisesti lauletaan henkilölle tämän syntymäpäivän kunniaksi. Kappaleen melodia on peräisin yhdysvaltalaisten siskosten Patty ja Mildred J. Hillin vuonna 1893 säveltämästä laulusta Good Morning to All (suom. Hyvää huomenta kaikille). Sanoittajaa ei tiedetä – nykyiset englanninkieliset sanat ilmestyivät ensimmäisen kerran eräässä laulukirjassa vuonna 1924.[1] Suomenkieliset sanat on tehnyt Sauvo Puhtila.[2] Laulua lauletaan päivänsankarille usein myös päiväkodeissa ja kouluissa. Joskus päivänsankari saa esittää toivomuksen laulun jälkeen.

Laulu on yhä tekijänoikeuslainsäädännön alainen. Yhdysvalloissa laulun sanojen tekijänoikeus päättyy aikaisintaan vuonna 2030, mutta voi hyvin jatkua pidempäänkin. Oikeudet päätyivät erään yritysoston kautta vuonna 1998 Warner Chappel -yhtiölle, joka on nykyisin osa Time Warner -konsernia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.