Palje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Palkeet” ohjaa tänne. Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta kerrotaan omassa artikkelissaan.
Pajassa käytetyt palkeet.

Palje (käytetään usein monikossa: palkeet) on laskostetuin seinämin varustettu joustava kotelorakenne, jonka tilavuus painettaessa supistuu ja vedettäessä kasvaa. Samalla palje voi muuttaa muotoaan tai pituuttaan. Nämä ominaisuudet luovat palkeille useita soveltamiskohteita:

  • paljetta voidaan käyttää ilman pumppaamiseen. Tämä ominaisuus on mahdollistanut ahjossa tarvittavan kuuman hiilloksen. Ilman pumppausta palkeilla hyödynnetään myös eräissä soittimissa, kuten harmonikassa ja uruissa.
  • mutkalle taipuvan palkeen avulla voidaan toteuttaa joustava liitos. Tätä ominaisuutta käytetään esimerkiksi nivelbusseissa.
  • palkeen avulla voidaan toteuttaa tarvittaessa kokoon painettava rakenne. Tätä on käytetty esimerkiksi paljekameroissa ja paljeloitoksi kutsutuissa kameran lisävarusteissa: filmitason ja objektiivin välistä etäisyyttä ja kulmaa voidaan säätää laskostetun, valoa läpäisemättömän, putkimaisen palkeen avulla.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.