Paljaskuonovompatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paljaskuonovompatti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Vombatiformes
Heimo: Vompatit Vombatidae
Suku: Vombatus
É. Geoffroy, 1803
Laji: ursinus
Kaksiosainen nimi

Vombatus ursinus
(Shaw, 1800)

Paljaskuonovompatin levinneisyys
Paljaskuonovompatin levinneisyys
Katso myös

  Paljaskuonovompatti Wikispeciesissä
  Paljaskuonovompatti Commonsissa

Paljaskuonovompatti (Vombatus ursinus) on yksi maailman kolmesta vompattilajista. Se on Vombatus-suvun ainoa laji ja uhanalaisuusluokitukseltaan elinvoimainen.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljaskuonovompatti on noin 90–115 cm pitkä ja painaa 20–40 kg. Yksittäiset urokset voivat olla jopa 50 kilon painoisia. Koiraat ovat naaraita suurempia. Tasmaniassa elävät yksilöt ovat jonkin verran mantereella eläviä pienempiä, noin 80 cm pitkiä ja 20 kg painavia. Ruumis on vahva ja sopii hyvin kaivamiseen.

Paljaskuonovompatin turkki on karkea ja sen väri vaihtelee yksilöittäin kellertävästä ruskeasta harmaaseen ja jopa lähes mustaan. Korvat ovat pienet ja kolmion muotoiset.

Elinympäristö ja levinneisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljaskuonovompatti on laajimmalle levinnyt vompattilaji. Ne elävät Kaakkois- ja Itä-Australian rannikon ja Tasmanian metsissä, pensaikoissa ja myös vuoristoisemmilla alueilla. Se elää sukulaislajiaan karvakuonovompattia hieman viileämmillä ja kosteammilla alueilla.

Paljaskuonovompatti on kasvinsyöjä. Se syö pääosin tuoretta ruohoa ja heinäkasveja. Kuivan kauden aikana se saattaa syödä myös ruohokasvien juuria. Sillä on tehokas ruoansulatusjärjestelmä ja sen tarvitsee syödä kokoonsa nähden varsin vähän. Se on muiden vompattien tavoin yöeläin.

Paljaskuonovompatit kaivavat laajoja tunneliverkostoja, joissa ne viettävät suuren osan ajastaan.

Urosvompatti merkkaa reviiriään ulosteilla, jotka se yllättävän taitavasti jättää kivien ja kantojen päälle. Naarasvompatti ulostaa tiettyihin paikkoihin (kuin vessa ikään), läjässä voi olla monta sataa papanaa.

Vompatit ovat koirille vaarallisia, koska kokematon koira helposti seuraa vompattia luolaan. Muutaman kuukauden päästä vompatti siivoaa koiran luut luolastaan. Vompatti asustaa useampaa luolaa.

  1. Taggart, D., Martin, R. & Menkhorst, P.: Vombatus ursinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.8.2014. (englanniksi)