Palimpsesti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Esimerkki palimpsestista: Codex Ephraemi Rescriptus. 400-luvulla tuotetun Raamatun kopion päälle on 1100-luvulla kirjoitettu kopio eräästä Efraim Syyrialaisen tutkielmasta.

Palimpsesti (m.kreik. palin + psestos, uudestaan ja raaputettu) on antiikin aikainen tai keskiaikainen, useimmiten pergamentille tai papyrukselle kirjoitettu käsikirjoitus, jonka alkuperäinen teksti on myöhemmin pyyhitty tai raaputettu pois ja korvattu uudella tekstillä.[1]

Kirjoitusmateriaalin kierrättäminen oli tavallista sen kalleuden takia. Pois pyyhityt tekstit olivat yleensä sellaisia, joita ei enää pidetty tarpeellisina tai kiinnostavina. Keskiajalla monet antiikin aikaiset, pakanallisiksi katsotut tekstit kokivat tämän kohtalon.[2] Vanhemman tekstin voi usein kuitenkin erottaa uudemman tekstin alta joko paljaalla silmällä tai nykytekniikan avulla, esimerkiksi infrapuna- tai multispektrivalokuvauksella. Monia jo kadonneiksi uskottuja antiikin teoksia on sittemmin löytynyt nimenomaan palimpsesteista. Joukossa on tunnettujakin teoksia kuten Ciceron De re publica ja eräs Arkhimedeen kirjoittama, matematiikkaa koskeva tutkielma.

Suomalaisetkin ovat osallistuneet yhteiseurooppalaiseen palimpsestien kartoitushankkeeseen[3], jonka tarkoituksena on kartoittaa Euroopan kirjastoissa ja arkistoissa säilytettäviä kreikankielisiä palimpsesteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Annukka Aikio ja Rauni Vornanen: Uusi sivistyssanakirja. Kustannusosakeyhtiö Otava 1993. ISBN 951-1-11365-8.
  1. Aikio ja Vornanen 1993, s. 458
  2. Palimpsest Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
  3. Rinascimento virtuale, Palimpsestien kartoitushanke

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: palimpsesti.