Palimpsesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki palimpsestista: Codex Ephraemi Rescriptus. 400-luvulla tuotetun Raamatun kopion päälle on 1100-luvulla kirjoitettu kopio eräästä Efraim Syyrialaisen kirjoituksesta.

Palimpsesti (m.kreik. παλίμψηστος, palimpsēstos, sanoista πάλιν, palin 'uudestaan' ja ψάω, psaō 'raaputtaa') on antiikin aikainen tai keskiaikainen, useimmiten pergamentille tai papyrukselle kirjoitettu käsikirjoitus, jonka alkuperäinen teksti on myöhemmin pyyhitty tai raaputettu pois ja korvattu uudella tekstillä.[1]

Kirjoitusmateriaalin kierrättäminen oli tavallista sen kalleuden takia. Pois pyyhityt tekstit olivat yleensä sellaisia, joita ei enää pidetty tarpeellisina tai kiinnostavina. Keskiajalla monet antiikin aikaiset, pakanallisiksi katsotut tekstit kokivat tämän kohtalon.[2] Vanhemman tekstin voi usein kuitenkin erottaa uudemman tekstin alta joko paljaalla silmällä tai nykytekniikan avulla, esimerkiksi infrapuna- tai multispektrivalokuvauksella. Monia jo kadonneiksi uskottuja antiikin teoksia on sittemmin löytynyt nimenomaan palimpsesteista. Joukossa on tunnettujakin teoksia kuten Ciceron Valtiosta (De re publica) ja eräs Arkhimedeen kirjoittama, matematiikkaa koskeva tutkielma, niin kutsuttu Arkhimedes-palimpsesti.lähde? Aiemmin on kemiallisia aineita käyttämällä voitu saada alkuperäinen kirjoitus luettavaksi, ja siten on tehty arvokkaita käsikirjoituslöytöjä. Tällainen on esimerkiksi Codex Ephræmi rescriptus -niminen Raamatun käsikirjoitus[3].

Suomalaisetkin ovat osallistuneet yhteiseurooppalaiseen palimpsestien kartoitushankkeeseen[4], jonka tarkoituksena on kartoittaa Euroopan kirjastoissa ja arkistoissa säilytettäviä kreikankielisiä palimpsesteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aikio, Annukka & Vornanen, Rauni: Uusi sivistyssanakirja, s. 458. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1993. ISBN 951-1-11365-8.
  2. Palimpsest Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
  3. Palimpsesti, Tietosanakirja osa 7, palsta 102, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1915
  4. Rinascimento virtuale, Palimpsestien kartoitushanke

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  •   Wikisanakirjassa: Palimpsesti – sanan synonyymit, käännökset ja sanakirjamääritelmä