Paleotethysmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paleotethysmeren sijainti paleotsooisella maailmankaudella.
Paleotethysmeri varhaisella permikaudella noin 290 miljoonaa vuotta sitten, ennen kuin Kimmerian laatta kulki pohjoiseen sulkien meren olemattomiin.
Noin 249 miljoonaa vuotta sitten permin-triaskauden rajoilla. Kimmerian laatta oli alkanut liukua pohjoiseen ja kutistaa paleotethysmerta.

Paleotethysmeri oli mannerten liikkeistä jälkikäteen päätelty meri paleotsooisella maailmankaudella. Se muodostui, kun Gondwana, Laurussia eli Euramerikka ja Siperian kilpi yhdistyivät Devonikauden lopulla.[1] Se kutistui olemattomiin 180 miljoonaa vuotta sitten, kun pohjoiseen edennyt Kimmerian laatta törmäsi tulevaan Aasiaan. Paleotethyksen sulkeutuminen avasi tethysmeren. Paleotethysmeri sijaitsi suunnilleen samassa kohtaa kuin Intia ja Intian valtameri nykyään. Tuolloin tuleva Arabianniemimaa oli lähempänä Afrikkaa kuin Euraasiaa. Tuolloin Afrikka ja Arabia muodostivat yhteisen laatan ja sen ja Euraasian laatan välissä sijaitsi Paleotethysmeri.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Loponen: Ichtyostegan rakenteelliset vasteet myöhäisdevonikauden ympäristötekijöihin LuK-tutkielma. 2018. Oulun yliopisto. Viitattu 23.7.2023. [vanhentunut linkki]
  2. William Cavazza, François Roure, Wim Spakman, Gerard M. Stampfli, Peter A. Ziegler: The TRANSMED: Atlas: geological-geophysical fabric of the Mediterranean region unil.ch. Viitattu 23.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]