Paleltuma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paleltumia käsissä

Paleltuma on tila, jossa iholle tai muille kehonosille koituu vaurioita, kun ne joutuvat tekemisiin erittäin kylmän ilman tai esineen kanssa. Tämä tila on samankaltainen muttei kuitenkaan sama kuin hypotermia. Ihmiset, jotka käyttävät betasalpaajia tai sairastavat diabetestä tai tiettyjä hermosairauksia, saattavat saada paleltumia helpommin.lähde?

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä paleltumaa seuraa ihon värjäytyminen tummemmaksi tai erittäin vaaleaksi, ja sen lisäksi ihoa polttelee tai kutittaa, alue on osaksi tai kokonaan tunnoton, ja joissain tapauksissa paleltuma aiheuttaa erittäin kovaa kipua. Iho, joka on paleltuman vaurioittama, muuttuu parissa tunnissa tummaksi. Jos iho on täysin tuhoutunut, se muistuttaa palanutta ihoa ja on irtonainen ja täysin mustunut. Pahimmissa tapauksissa paleltuma vahingoittaa hermoja tai verisuonia, mistä voi seurata kuolio. Näissä tapauksissa ainoa mahdollisuus estää kuolion laajeneminen saattaa olla amputaatio.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensihoitona paleltunutta aluetta tulee lämmittää kädellä mutta vain kevyesti paleltumakohtaa painaen: hierominen on ehdottomasti kielletty. Potilas tulee auttaa lämpimään paikkaan tarkistaen kuitenkin ensin, kärsiikö potilas hypotermiasta, sillä se täytyy hoitaa ensin. Sen jälkeen kääritään paleltunut alue lämpimään ja odotetaan, että iho lämpenee itsestään ja että se on taas pehmeää ja tunto on palannut. Voidaan myös käyttää pelkästään vaatteita tai erittäin mietolämpöistä lämpöhaudetta ihon lämmittämiseen. Tämän jälkeen puhdistetaan alue tarkasti ja pidetään huoli, että potilas pääsee lääkäriin, jos se on tarpeellista.