Palawanintäpläfasaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palawanintäpläfasaani
Palawan Peacock Pheasant - male.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Linnut
Aves
Lahko: Kanalinnut
Galliformes
Heimo: Aitokanat
Phasianidae
Suku: Täpläfasaanit
Polyplectron
Laji: napoleonis
Kaksiosainen nimi

Polyplectron napoleonis
(Lesson, 1831)

Synonyymit
  • Polyplectron emphanum
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Palawanintäpläfasaani Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Palawanintäpläfasaani Commonsissa

Palawanintäpläfasaani (Polyplectron napoleonis) on aitokanoihin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan endeemisenä Filippiineiltä ja se on luokiteltu vaarantuneeksi.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palawanintäpläfasaanikoiras voi saavuttaa 50 cm:n pituuden naaraan ollessa hieman pienempi ja suurimmillaan noin 40 cm pitkä. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Koiras on vatsastaan, rinnastaan ja selästään musta. Siivissä on kiiltäviä vihertävänsinisiä höyheniä. Pyrstö on pitkä ja väriltään musta- ja valkopilkullinen kookkaan sinivioletein silmätäplin. Päässä on musta harja ja valkoinen silmäkulmajuova ja valkoiset laikut silmien alla. Naaraspalawanintäpläfasaani on ruskea vaaleammin merkein päässä ja kurkussa.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palawanintäpläfasaania tavataan ainoastaan Filippiineihin kuuluvalta Palawanin saarelta. Sen elinympäristöä ovat metsät tyypillisesti alle 1 000 metrin korkeudessa. Palawanintäpläfasaanikoiraat liikkuvat yksin ja naaraat pieninä ryhminä. Lintu on hyvin arka ja sen vuoksi vaikea havaittava. Palawanintäpläfasaanikannan kooksi arvioidaan alle 50 000 yksilöä ja kanta on vähenemässä. Lajia uhkaavat voimakas metsien hakkuu Palawanilla ja laiton metsästys.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Polyplectron napoleonis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.3.2014. (englanniksi)
  2. a b Palawan Peacock-pheasant - BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 22.10.2013.
  3. a b BirdLife International: The Illustrated Encyclopedia of Birds, s. 117. Dorling Kindersley Ltd., 2011. ISBN 9781405336161. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 22.10.2013). (englanniksi)
  4. a b Robert S. Kennedy: A guide to the birds of the Philippines, s. 70. Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0198546689. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 22.10.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.