Pakkolaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pakkolaitos oli vaarallisia rikoksenuusijoita varten perustettu erityinen laitos tai laitoksen osasto.[1] Sinne tuomitut vangit kärsivät vankeusrangaistuksensa ns. "päivästä päivään -periaatteella", eli niin pitkinä kuin ne on annettu, ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen[2]. Pakkolaitosjärjestelmä oli käytössä Suomessa vuoteen 2006 asti.

Pakkolaitokseen määrääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun henkilö oli ensin tehnyt kaksi rikosta ja kärsinyt niistä vähintään kolmen vuoden rangaistuksen, ja teki sitten vielä kolmannen rikoksen, josta oli säädetty vähintään vuoden mittainen tuomio, hänet tulkittiin vaaralliseksi rikoksenuusijaksi. Silloin seuraava tuomio oli ns. harkintatuomio, jonka pituuden vankilaoikeus saattoi määrittää vapaasti. Rangaistuksella ei ollut ylärajaa. Niinpä ihmiset saattoivat istua vankilassa vuosikymmenten ajan suhteellisen vähäpätöisistä rikoksista, kuten varkauksista. Vankilanjohtaja Matti Sipon mukaan todella vaarallisia pyttyvangeista oli vain häviävän pieni osa.[3]

Pakkolaitokseen eristämisestä päätti vankilaoikeus tuomioistuimen suosituksesta. Pakkolaitoksen ja pakkolaitoseristyksen slanginimitys oli pytty.[4]

Pakkolaitokseen voitiin eristää vain määräaikaisen vankeusrangaistuksen saanut vanki. Elinkautisvankiin pakkolaitoslausumaa ei siis voitu soveltaa.lähde?

Aiempi laki ja sen ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen lainmuutosta joulukuussa 1967 pakkolaitokseen joutui automaattisesti, kun vankeusrangaistusten määrä ylitti ns. eristämisrajan. Tämä raja oli tietty määrä ehdottomia vankeusrangaistuksia vuosiksi muutettuna, koska aiemmin katsottiin että niinkin paljon vankilassa ollut henkilö olisi automaattisesti yhteiskunnalle vaarallinen. Eräs parhaita esimerkkejä tällaisesta oli Runar Holmström jota syytettiin Tulilahden kaksoismurhasta: hänellä oli niin pitkä vankilahistoria, että jo toteennäytettyjen mutta vielä oikeuden tutkinnan alaisten rikosten määrä olisi vienyt hänet yli eristämisrajan.lähde?

Vanhan lain vuoksi eristettyinä oli suuri joukko esimerkiksi kodittomia irtolaisia ja pikkurikollisia. Tällaiset vangit laitostuivat auttamatta, mistä seurasi omat vaikeutensa. Lakia muutettiin, jonka jälkeen pakkolaitokseen joutui vain todella vaarallisia rikoksia tehneitä vankeja.

Journalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1966 Hymy-lehden toimittaja Veikko Ennala aloitti artikkelisarjan, joka esitteli pakkolaitoksen Suomen kansalle. Juttusarja herätti vilkasta keskustelua ja sillä oli kouriintuntuvia vaikutuksia. Jo pelkkä toimittajan vierailu Sukevan vankilassa johti siihen, että siellä pidetyt pyttyvangit siirrettiin parempiin oloihin Huittisten varavankilaan. Aikanaan Ennalan työ johti siihen, että lakia muutettiin, ja vuosikymmenten mittaiset pyttytuomiot lopetettiin. Ennalan juttusarjaa käytetään usein esimerkkinä tapauksesta, jossa journalismin keinoin on kyetty vaikuttamaan yhteiskunnalliseen epäkohtaan.[3]

Lakkauttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vankilaoikeus lakkautettiin ja pakkolaitos käsitteenä poistui laista vankeuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä 1. lokakuuta 2006 [5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paanila, Jarmo: Vaarallisten rikoksenuusijoiden uusimisriskiin vaikuttavat tekijät Suomessa 1971–1995. Kuopio: Kuopion yliopisto, 2004. ISBN 951-781-457-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusi tietosanakirja. Osa 15, palsta 328, hakusana pakkolaitos. Helsinki: Tietosanakirja oy, 1964.
  2. TAUSTA | Mikä pyttyvanki? Helsingin Sanomat. 20.8.2004. Viitattu 1.5.2022.
  3. a b https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/97615/gradu07255.pdf
  4. Paanila, Jarmo: Vaarallisten rikoksenuusijoiden uusimisriskiin vaikuttavat tekijät Suomessa 1971-1995 (tiivistelmä) (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Rikosseuraamuslaitoksen tilastollinen vuosikirja 2012, viitattu 24.1.2014

Pakkolaitos kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aarre Haunia: Päällikkökomissaario ja kuristaja
  • Mauri Sariola: Elämän makeus
  • Pentti Aalto: Pakkolaitosvanki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]