Paineilmasylinteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksitoimisen sylinterin toimintakaavio. Jousi (punainen) voi olla myös sylinterin ulkopuolella kiinnitettynä liikkuvaan osaan. Sylinteriä voidaan ohjata yhdellä paineilmaventtiilillä, koska se palautuu jousen avulla.
Kaksitoimisen sylinterin toimintakaavio. Tällaisen sylinterin ohjaukseen tarvitaan joko kaksi venttiiliä, tai venttiili, joka vaihtaa paineilman syötön kanavasta toiseen.
3D Paineilmasylinteriä esittävä animaatio (CAD)
Jousella varustetun paineilmasylinterin skemaattinen symboli
Paineilmasylinteri.

Paineilmasylinterillä (pneumatiikkasylinteri) saadaan paineilman avulla aikaan mekaaninen liike, yleensä lineaariliike eteen ja taakse, mutta myös vääntösylintereitä valmistetaan. Yleisemmin sylintereiden ohjaus on toteutettu pneumatiikkaventtiileillä, joita ohjataan vipujen, painikkeiden tai ohjelmoitavien järjestelmien avulla. Sylinterit jaotellaan seuraavasti:

  • yksitoimiset, jousipalautteiset sylinterit,
  • kaksitoimiset sylinterit ja
  • erikoissylinterit.

Sylintereissä voi olla männänvarsi voiman siirtoon tai mäntä on magneettinen, jolloin sylinterin ulkopuolinen magneettinen kappale seuraa männän liikkeitä siirtäen liikevoimaa.

Paineilmasylinterin liikenopeutta hidastetaan useimmiten rajoittamalla sylinteristä poistuvan ilman virtausta. Tällöin sylinterin sisällä paine pysyy korkeana ja liike on tasaista. Mikäli liikenopeutta hidastetaan rajoittamalla ilman virtausta sylinterin sisään, paine vaihtelee voimakkaasti sylinterin kuormituksen mukaan ja liike voi olla nykivää aiheuttaen vaaratilanteita tai osien tarpeetonta kulumista. Hydraulisissa sylintereissä rajoitustavan vaikutus ei ole yhtä selkeä, koska nesteiden kokoonpuristuminen on vähäisempää kuin kaasujen.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.