PAD-liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PAD:n kannattajia

PAD-liike eli Kansan liitto demokratian puolesta (engl. People's Alliance for Democracy, PAD, thaiksi พันธมิตรประชาชนเพื่อประชาธิปไตย, tunnetaan myös nimillä Kansallinen vapautusliitto (กลุ่มพันธมิตรกู้ชาติ), Kansallinen vapautuspuolue (พลพรรคกู้ชาติ) ja Keltapaidat (คนเสื้อเหลือง)) on erittäin voimakas monarkistinen kansanliike Thaimaassa. Alun perin se muodostui entisen pääministerin Thaksin Shinawatran vastustajien liittoumaksi, mutta myöhemmin se on laajentunut yleiseksi poliittisia vaatimuksia esittäväksi liikkeeksi, joka on yksi päätekijä vuodesta 2005 jatkuneessa Thaimaan sisäpoliittisessa kriisissä. PAD-liike tuki Thaimaan vallankaappausta vuonna 2006.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sondhi Limthongkul(vasen) Somsak Kosaisuuk(oikea)

PAD-liike koostuu koulutetusta eteläläisestä ja bangkokilaisesta keski- ja yläluokasta, akateemisista henkilöistä, konservatiivisesta eliitistä, armeijan upseereista, Demokraattisen puolueen ryhmistä sekä valtionyritysten ammattiyhdistyksistä.[1] Tiivistettynä sitä voidaan kuvata urbaaniväestöstä koostuvaksi akateemisen eliitin ja ammattiyhdistysten liitoksi. Liikkeen johtajiin kuuluvat mediamoguli Sondhi Limthongkul sekä sosiaalityöntekijä, ay-aktiivi ja Thaksinin entinen kannattaja Chamlong Srimuang.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PAD:n tavoitteena on kaata maan hallitus, syrjäyttää PPP kokonaan politiikasta sekä kitkeä maan politiikasta kaikki "thaksinilaisuus". PAD-liikkeen mukaan demokratia on epäonnistunut Thaimaassa. Sen mielestä ymmärtämätön maalaisväestö ei ole kykeneväinen valitsemaan maalle hyvää parlamenttia. Vahvan, korruptoitumattoman ja vakaan hallitusvallan saavuttamiseksi se kannattaa kuninkaanvallan kasvattamista. Se on ehdottanut perustuslainlisäyksiä, jotka tekisivät parlamentista pääasiallisesti kuninkaan nimittämän hallintoelimen. Liike kannattaa mahdollisimman monarkistista hallintoa ja monet kannattajista ovat rojalisteja, jotka kannattavat nimenomaan nykyistä kuningas Bhumibol Adulyadejiä. Kannattajat kantavat monesti kuninkaan kuvaa, Thaimaan lippua sekä keltaista lippua tai paitaa. Tästä tulee nimitys "keltapaidat". Keltainen on kuningasvallan väri. PAD vaatii armeijalle ja kansalle enemmän valtaa sekä suurempaa roolia thaipolitiikassa maan vakauttamiseksi. Se vastustaa PPP:n kannattamaa vallan hajauttamista ja puolueen sen mielestä harjoittamaa populistista talouspolitiikkaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hajaantuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PAD-liike hajaantui syyskuun 19. päivänä 2006 tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen todettuaan sen tavoitteiden tapahtuneen. Se järjestäytyi kuitenkin uudelleen 2007, kun ensimmäisissä sotilasvallankaappauksen jälkeisissä vaaleissa Shinawatran entinen puolue PPP (People´s Power Party) sai Samak Sundaravejin johtaman vaalivoiton ja enemmistön parlamenttipaikoista. PPP päätti vahvistaa sotilashallinnon tekemän uuden perustuslain sen jälkeen, kun sen eräs johtohenkilöistä paljastui syylliseksi vaalivilppiin. Perustuslain mukaan tämä vaalivilppi voisi johtaa puolueen hajottamiseen. PAD uskoo, että perustuslain vahvistamisen takana on tavoite saattaa maanpaossa oleva Thaksin Shinawatra takaisin maan johtoon. Toukokuussa 2008 PAD aloitti katumielenosoitukset Makhawanin sillalla Ratchadamnoenin kadulla. Elo- ja syyskuussa 2008 PAD valtasi hallitusrakennuksen painostaakseen Samin hallituksen eroamaan. Tällöin liikkeellä oli kymmeniä tuhansia mielenosoittajia. PAD:n kannattajat myös pysäyttivät lentoliikenteen Phuketin, Krabin ja Hat Yai kentillä, autoliikenteen pääteillä ja junaliikenteen sen jälkeen, kun mielenosoittajien ja poliisin yhteenotossa useita protestoijia loukkaantui.

Yleisradion valtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. elokuuta 2008 PAD valtasivat valtio-omisteisin kansallisen yleisradion, kuten myös ministeriöiden rakennuksia.

PAD vetäytyi yleisradiosta huomattuaan sen lähettävän lähetyksiä etälähettimen avulla, mutta pitivät hallitusrakennuksen vallattuna. PAD:n kannattajien ja vastustajien välinen väkivalta jätti tuolloin jälkeen kymmenittäin loukkantuneita ja yhden kuolleen PAD:n vastustajan. Ammattiliittojen PAD:lle antama lakkotuki on uhannut pysäyttää koko maan sähkön- ja vedenjakelun, Lopulta PAD sai tavoitteensa läpi, kun Samak erosi tehtävästään perustuslakituomioistuimen todettua hänet syylliseksi siihen, että hän oli esiintynyt tv-sarjassa ollessaan jo pääministeri.

PAD:n mielenosoitus 30.8.2008

Somchain Wongsawatin mielenosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PAD-liikkeen vastarinta paheni entisestään, kun Samakin tilalle pääministeriksi tuli Thaksinin lanko Somchai Wongsawat. Kymmenet tuhannet mielenosoittajat piirittivät parlamenttitalon ja estivät parlamentin kokoontumisen. Poliisi joutui käyttämään koko päivän kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseksi. Mielenosoittajia, jotka olivat pääasiassa naisia ja aseettomia, loukkaantui kyynelkaasukranaatin räjähdyksessä. Mielenosoituksen tukahduttamisessa 433 mielenosoittajaa loukkaantui.[2] Suurin osa heistä oli menettänyt sormia, varpaita ja raajoja. Kaksi mielenosoittajaa sai surmansa, joukossa 28-vuotias nainen. Toinen heistä sai surmansa autopommin räjähdyksessä. Tällöin PAD ilmoitti olevansa väkivallattomuuden linjalla, mutta käyttävänsä itsepuolustusta tarpeen tullen.

Vuoden 2008 lentokentän valtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. marraskuuta 2008 PAD-liike iski jälleen voimakkaasti, kun se valtasi Bangkokin kansainvälisen lentokentän estäen ulkomaalaisten pääsyn maahan. Tarkoituksena oli estää ulkomaan vierailulla olevan pääministeri Somschain pääsy takaisin maahan. somchai erosi ja perustuslakituomioistuin kielsi häntä osallistumasta politiikaan viiden vuoden ajan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]