Demokraattinen puolue (Thaimaa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thaimaan demokraattinen puolue
Perustettu 1946
Puheenjohtaja Jurin Laksanawisit
Ideologia Klassinen liberalismi
Liberaalikonservatismi
Poliittinen kirjo keskusta, keskusta-oikeisto
Kansainväliset jäsenyydet CALD
Liberal International
Kotisivu democrat.or.th

Thaimaan demokraattinen puolue (thaiksi พรรคประชาธิปัตย์ไทย) on thaimaalainen poliittinen puolue.[1] Se onThaimaan vanhin puolue, ja se perustettiin rojalistiseksi puolueeksi. Se on konservatiivinen[2][3] ja markkinamyönteinen puolue.

Demokraattipuolue parhaat tuloksensa parlamenttivaaleissa vuosina 1948, 1976 ja 1996. Se ei ole koskaan saavuttanut enemmistöä parlamentissa. Puolueen kannatus painottuu Etelä-Thaimaahan ja Bangkokiin, vaikka Bangkokin vaalitulokset ovat vaihdelleet suuresti. Vuodesta 2004 lähtien demokraattisen puolueen ehdokkaat ovat voittaneet kolme Bangkokin kuvernöörinvaalia. Vuosina 2005–2019 demokraattipuoluetta johti entinen pääministeri Abhisit Vejjajiva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Democrat Party (DP) / Phak Prachathipat GlobalSecurity.org. ”Of the four ruling coalition parties in 1987, the Democrat Party was considered to be somewhat liberal, despite its beginning in 1946 as a conservative, monarchist party.”
  2. Demise of the Democrat Party in Thailand cfr.org.
  3. Thailand's main political parties 3 July 2011. Al Jazeera. ”Prime Minister Abhisit Vejjajiva's ruling Democrat Party was founded in 1946. It is conservative, pro-monarchy and establishment, backed by the military and most of the Bangkok-based elite.”