Päiväntasaajan Guinean maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päiväntasaajan Guinean maantiede kertoo Päiväntasaajan Guinean maantieteestä. Päiväntasaajan Guinean pohjoispuolella sijaitsee Kamerun ja itä- ja eteläpuolella sijaitsee Gabon. Maan länsipuolella on Atlantin valtameri. Maan halki virtaavat joki Mbini ja sen sivujoet. Merenrannikon läheisyydessä on rannikkotasanko, jolta sisämaahan päin mentäessä maan korkeus kohoaa Kristallivuorten seudulle saakka. Kristallivuorten korkein huippu on 1 200 metriä korkea. Meren rannikolta jonkin matkan päässä on saaria, joihin kuuluvat Annobón ja Bioko. Biokon saarella ovat maan pääkaupunki Malabo ja 3 008 metriä korkea Pico Basile, joka on maan korkein vuori.

Päiväntasaajan Guinean ilmasto on kuuma ja kostea. Vuosittain keskimääräinen lämpötila on 25 °C ja vuotuinen keskimääräinen sademäärä on 2 000 mm.

Merenrannikolla kasvaa mangrovemetsää, jossa pesii runsaasti lintuja. Mbinin joessa ja sen sivujoissa elää virtahepoja, vesiantilooppeja ja krokotiileja. Jokiuomien seudulla kasvaa sademetsää, missä esiintyviä kädellisiä ovat tasankogorillat, simpanssit ja häntäapinat. Biokon saarella elää uhanalainen apinalaji mandrilli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 120. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.