Oxygène

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oxygène
Jean-Michel Jarre
Studioalbumin Oxygène kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1976
 Julkaistu 1976
 Formaatti 1976 (LP, C-kasetti)
 Tuottaja(t) Jean Michel Jarre
 Tyylilaji elektroninen musiikki
 Kesto 39.44
 Levy-yhtiö Disques Dreyfus
Jean Michel Jarren muut julkaisut
Les Granges Brûlées
1973
Oxygène
1976
Équinoxe
1978

Oxygène on Jean-Michel Jarren tuottama ja säveltämä, instrumentaalista elektronista musiikkia sisältävä albumi. Sen julkaisi Disques Dreyfus vuonna 1976 Ranskassa ja vuonna 1977 maailmanlaajuisesti. Levy on lisensoitu myös Polydorille.

Alun perin Jarrella oli vaikeuksia saada levyä julkaistuksi johtuen sen täysin instrumentaalisesta sisällöstä. Julkaisunsa jälkeen albumista tuli kuitenkin yksi kaikkien aikojen suosituimmista elektronisen musiikin saralla. Albumia myytiin maailmanlaajuisesti 15 miljoonaa kappaletta ja siitä tehtiin myös single-julkaisuja.

Vastapainona samantyylisten aikalaisartistien tuotannolle, kuten Kraftwerkin lähinnä futuristis-kokeelliselle äänimaailmalle tai Tangerine Dreamin tummanpuhuvalle ja kosmiselle musiikille, Oxygènella oli raikkaan avara ja vahvan melodinen sointi.

Raita ”Oxygène Part II” esiintyi australialaisessa Gallipoli-elokuvassa. ”Oxygène Part IV” julkaistiin singlenä, ja se on eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista elektronisen musiikin teoksista sekä teki Jarresta tunnetun hyvin laajalti maailmassa. Pätkä kappaleesta toimi muun muassa Hittimittari-ohjelman tunnusmusiikkina italialaisen Hipnosis-yhtyeen esittämänä versiona[1].

Vuonna 1997 Jarre julkaisi jatko-osan Oxygene 7-13. Nimi viittaa ensimmäiseen albumiin laajemman teoskokonaisuuden kuutena ensimmäisenä osana. Tyylillisesti se edustaa samaa linjaa kuin ensimmäinen albumi ja siinä käytetään myös samantyylistä, analogiselta kuulostavaa äänimaailmaa.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oxygène (Part I) – 7.40
  2. Oxygène (Part II) – 8.09
  3. Oxygène (Part III) – 2.55
  4. Oxygène (Part IV) – 4.15
  5. Oxygène (Part V) – 10.24
  6. Oxygène (Part VI) – 6.21

Instrumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • EKO ComputeRhythm (Rhythmin' Computer)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]