Ovat syntini anteeksi suuret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ovat syntini anteeksi suuret on hengellinen laulu, jonka on kirjoittanut Toini Hyvärinen (o.s. Teittinen). Hyvärinen oli lestadiolaistunut noin vuotta ennen laulun syntymistä. Hän oli joulun alla 1933 vierailemassa ystävättärensä luona, ja uskon asioista keskustellessa Lempi-ystävä sai kuulla synninpäästön omalle kohdalleen.

Seuraavana yönä Toini ei saanut unta, vaan hänen mieleensä nousivat laulun sanat, aivan kuin Pyhä Henki olisi ne hänelle sanellut. Hyvärinen kirjoitti laulun sanat nopeasti muistiin ja näytti niitä seuraavana päivänä ystävälleen.

Laulu tuli aluksi käyttöön Viipurissa Hyvärisen ystäväpiirissä. Jo seuraavana kesänä Oulun suurissa seuroissa Hyvärinen kuuli hämmästyksekseen omaa lauluaan laulettavan. Laulu oli levinnyt laajalle lyhyessä ajassa Hyvärisen ystävien välityksellä.

Laulu tuli Siionin laulut-kokoelmaan jo vuonna 1936 ja se on julkaistu myös muiden lestadiolaisryhmien laulukirjoissa.

Laulun sävelmä on ruotsalainen kansansävelmä, jota on laulettu mm. sanoilla On laiva valmiina lähtöön tai Itämaille rientää mä tahdon (Till Österland vill jag fara).

Laulun on kääntänyt ruotsiksi Elis Sjövall, ja sen otsikko alkaa 'Mina synder nu Gud har förlåtit' (Sions Sånger nro 136). Ruotsin vanhoillislestadiolaiset käyttävät O.H. Jussilan käännöstä 'Mina synder de äro förlåtna' (Sions Sånger och Psalmer nro 44).

Englanniksi laulu on käännetty vuonna 1963, Songs and Hymns of Zion-kokoelmassa (nro 348) laulu alkaa sanoilla Now my burden of sin is forgiven. Samoilla sanoilla laulu löytyy myös ALC:n laulukirjasta Hymns and Songs of Zion (nro 477).